Jedlik Ányos-díjak feltalálóknak

Farkas József gépészmérnök, Glódi István villamosmérnök, Ilku Lívia gyógyszerész, Mészáros Antal, a Csomiép Betonmelior Kft. ügyvezető igazgatója és Takáts Zoltán kutatóvegyész kapta idén a Jedlik Ányos-díjat. Alapítása óta több mint százan vehették át ezt az elismerést.


A budapesti díjátadón Lepsényi István gazdaságfejlesz­té­sért fe­lelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány egyik fő stratégiai törekvése, hogy hazánk ne csak termelési központ, hanem Európa fontos kutatási, innovációs térsége is legyen. A kormányzat szándéka a kutatás-fejlesztés további erősítése, ennek érdekében kiemelten figyel az innovációra fordítható források növelésére. (Talán ennek is köszönhető, hogy az előző évhez viszonyítva tavaly öt százalékkal nőtt a nemzeti úton bejelentett szabadalmak száma.)

A Jedlik Ányos-díjak átadásán (balról jobbra) Lepsényi István, a díjazott Takáts Zoltán édesanyja, Takáts Attiláné, Ilku Lívia, a díjazott Farkas József felesége, Farkasné Fenyves Judit, Mészáros Antal, Glódi István és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke.

A Jedlik Ányos-díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal – elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében. A díjjal elismert kutatók, fejlesztők és feltalálók tudásukkal, munkájukkal jelentős szerepet vállalnak Magyarország gazdasági előrejutásában.

Az idei díjazottak között van Farkas Jó­zsef gépészmérnök, az ortopédiai és trau­matológiai eszközöket gyártó Sanat­me­tal Kft. alapító tulajdonosa és vezetője. Vál­lalkozása világszerte elismert, a hazai egészségügyi műszergyártás nemzetközi tekin­té­lyének növekedé­sében kiemelkedő a sze­repe. Tizenöt meg­adott magyar és egy USA szabadalma van.

Glódi István villamos­mérnök korábban olajmérő állomások elekt­ro­nikus egységeinek fejlesztésében és üzembe helyezésében vett részt, nevéhez számos találmány, illetve hazai és európai megadott szabadalom kapcsolódik a tömegáramlás-mérők területén. Gyakorlati tapasztalatait később több mint egy évtizeden át a Magyar Szabadalmi Hivatal szabadalmi elbírálójaként kamatoztatta.

Ilku Lívia gyógyszerész és jogi doktor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének igazgatója, aki a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala mellett működő Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának megalakulása óta aktív tagja, később vezetője lett.

Mészáros Antalnak, a Csomiép Betonmelior Kft. ügyvezető igazgatójának tizenegy engedélyezett magyar szabadalma van, elsősorban különböző célú, kombinált, illetve előregyártott betonburkolati elemekre, tartószerkezetekre. Kiemelkedő innovációt jelentő találmányaiban a betont öntömörítő eljárással készítik el, amelybe egyúttal erősítő acélszálakat ke­vernek.

Takáts Zoltán kutatóvegyész, a Semmelweis Egyetem korábbi munka­társa, a londoni Imperial College analitikai kémiai professzora, az intelligens sebészkés feltalálója, melynek kísérleti változatát az óbudai székhelyű MediMass Kft. vállalkozásával, a magyar kormány segítségével hozták létre. A sebészeti eszközzel operáció közben, a vizsgált szövet kémiai jellegzetességei alapján következtetni lehet a rosszindulatú sejtek elterjedésére.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka