2012. augusztus 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Hőség

Ritka meleg heteket éltünk át, és hasonlók várnak még ránk. Kiemelten fontos IT esz­közeink számára a megfelelő hő­vé­de­lem kialakítása, hiszen jó hűtéssel sok komoly gondtól megkíméljük magunkat.


Küszöböljük ki az előre ismert hibaforrásokat, és bár nem sokszor adódik erre lehetőség, ilyenkor rá kell jönnünk arra, hogy a gépünknek nem csupán lelke, de teste is van. A vírusvédelem mellett ezért már a gépek vásárlásánál fontos annak tisztíthatóságát, hűtését is figyelembe venni.

Asztali gép esetében nem annyira egyértelmű ez, hiszen az ölbe vett laptopon amúgy is szinte azonnal érezni a melegedést – ami kifejezetten egészségkárosító egyébként. Amennyiben gépünk lassabban kapcsol be, teljesítménye csökken, működése során egyre hangosabb lesz, fennáll a veszélye annak, hogy végleg tönkre is megy.
Mindegy, hogy asztali gépünk van vagy laptopunk, nagy kockázattal jár a hatékony hűtés hiánya. Bár a mai processzorok védik magukat a túlmelegedéstől, nem érdemes kockáztatni egy összeomlást, érdemes a nagyon egyszerű, alapvető szabályokat betartani.

Asztali gép esetében természetesen az első a gépház szabadon hagyása: ne takarjuk el a ventilátornyílást, ne toljuk a falra, ne „építsük be” egy kihasználatlan sarokba, ha csak nem ott szellőzik a helyiség a legjobban. Amennyiben a gép a földre kerül, a padlótakarítással is kiemelten kell foglalkozni, hiszen a földről összegyűlő pormennyiség mindig koncentráltabb, mint amit egy felsőbb légtérben a gép ventilátora óhatatlanul beszippant. Ha már por, vegyük figyelembe azt is, hogy nem feltétlenül kell magunknak szétszerelni a gépházat a portalanításhoz: fogjuk és vigyük inkább szakemberhez, mielőtt a porszívót bedugjuk az alkatrészek közé.

A laptopok természetüknél fogva eleve forró­sodnak, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a gyárilag megoldott szellőzésnek semmi ne álljon az útjába. Ha lehet, ne tartsuk az ölünkben, elzárva a szellőzőket, hanem polcoljuk fel – akár két lexikon is megteszi –, de vásárolhatunk olyan alátétet is, amely kifejezetten a meleg levegő áramlását segíti. És persze van olyan laptop, aminek eleve emelt az alapja.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka