2012. augusztus 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Hőség

Ritka meleg heteket éltünk át, és hasonlók várnak még ránk. Kiemelten fontos IT esz­közeink számára a megfelelő hő­vé­de­lem kialakítása, hiszen jó hűtéssel sok komoly gondtól megkíméljük magunkat.


Küszöböljük ki az előre ismert hibaforrásokat, és bár nem sokszor adódik erre lehetőség, ilyenkor rá kell jönnünk arra, hogy a gépünknek nem csupán lelke, de teste is van. A vírusvédelem mellett ezért már a gépek vásárlásánál fontos annak tisztíthatóságát, hűtését is figyelembe venni.

Asztali gép esetében nem annyira egyértelmű ez, hiszen az ölbe vett laptopon amúgy is szinte azonnal érezni a melegedést – ami kifejezetten egészségkárosító egyébként. Amennyiben gépünk lassabban kapcsol be, teljesítménye csökken, működése során egyre hangosabb lesz, fennáll a veszélye annak, hogy végleg tönkre is megy.
Mindegy, hogy asztali gépünk van vagy laptopunk, nagy kockázattal jár a hatékony hűtés hiánya. Bár a mai processzorok védik magukat a túlmelegedéstől, nem érdemes kockáztatni egy összeomlást, érdemes a nagyon egyszerű, alapvető szabályokat betartani.

Asztali gép esetében természetesen az első a gépház szabadon hagyása: ne takarjuk el a ventilátornyílást, ne toljuk a falra, ne „építsük be” egy kihasználatlan sarokba, ha csak nem ott szellőzik a helyiség a legjobban. Amennyiben a gép a földre kerül, a padlótakarítással is kiemelten kell foglalkozni, hiszen a földről összegyűlő pormennyiség mindig koncentráltabb, mint amit egy felsőbb légtérben a gép ventilátora óhatatlanul beszippant. Ha már por, vegyük figyelembe azt is, hogy nem feltétlenül kell magunknak szétszerelni a gépházat a portalanításhoz: fogjuk és vigyük inkább szakemberhez, mielőtt a porszívót bedugjuk az alkatrészek közé.

A laptopok természetüknél fogva eleve forró­sodnak, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a gyárilag megoldott szellőzésnek semmi ne álljon az útjába. Ha lehet, ne tartsuk az ölünkben, elzárva a szellőzőket, hanem polcoljuk fel – akár két lexikon is megteszi –, de vásárolhatunk olyan alátétet is, amely kifejezetten a meleg levegő áramlását segíti. És persze van olyan laptop, aminek eleve emelt az alapja.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka