2020. február 3.

Szerző:
Szegedi Imre

Égre tekintünk

Biztos volt, aki ilyen-olyan ok miatt nem tudott eljönni, de az űrkutatással foglalkozó hazai szakemberek zöme ott volt az Európai Űrügynökség (European Space Agency; ESA) magyarországi Üzleti Inkubátorháza, a Gábor Dénes-díjasok Klubja és az InnoStudio közös évindító eseményén január 16-án. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Lévai Péter József, a Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, kutató űrhajós mellett a műholdépítők is meg­jelentek. Ott voltak a hozzánk legközelebbi exobolygók alaposabb vizsgálatára 2019. december 18-án indított Cheops-űrtávcső fejlesztésében részes hazai szakértők is.

Az Európai Űrügynökség legújabb kutatószondájának megépítésében a miskolci Admatis Kft., a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, valamint az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium is részt vett. A miskolciak tervezték és készítették például azokat a hűtőradiátorokat, amelyek a távcsőre szerelt CCD-kamera és a vezérlőelektronika működése során felszabaduló hőt vezetik el a detektor környezetéből, elősegítve a maximális mérési pontosságot. (A mindössze 56 kilogrammos műszerben 1,2 kilogramm magyar alkatrész.)

A SMOG-P-t és az ATL–1-et – a magyar űrkutatás történetének második és harmadik műholdját – pedig még 2019. december 6-án vitte az űrbe a Rocket Lab amerikai magáncég négy másik miniműhold társaságában. Közülük csak a magyarok működnek. A két hazai műhold fejlesztésében meghatározó szerepet játszott a Műegyetemen oktató Gschwindt András és Dudás Levente.

A szakma vibrál, lehetőséget keres. Élvezi az ESA-tagságot, közben nem feledi, hogy évtizedeken keresztül Moszkva biztosított terepet az ilyen irányú magyar fejlesztéseknek. Sokat adhat az újabbmagyar űrhajós(nő) kiképzése és legalább negyedévesre tervezett tudományos programja.
Morgolódhatunk, hogy kell-e nekünk űrkutatás? Kell, mert nem maradhatunk ki a világ élvonalát jelentő kutatásokból.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka