Digitális segítség az újszülöttekhez

A bébiőr és a légzésfigyelő jó ideje alapfelszerelésnek számít a kisgyerekes családoknál, a technológia fejlődésének köszönhetően azonban ennél már jóval izgalmasabb fejlesztések is segítik a szülők életét. Az idei CES (Consumer Electronics Show) egyik nagy kedvence például egy mesterséges intelligenciával felvértezett önvezető babakocsi lett, amely a kiállítás innovációs díját is kiérdemelte. A fejlesztők napjainkra már a baba sírását is képesek dekódolni, és számos applikáció segíti a terhesség vagy a koraszülés idején is a szülőket.


Újszülött (Forrás: Eric Froehling/Unsplash)Újszülött (Forrás: Eric Froehling/Unsplash)

Elsősorban a babakocsigyártók fantáziatlansága és saját kényelmük inspirálta azt a kanadai házaspárt, akik az egyik legnagyobb érdeklődést váltották ki robotizált babakocsijukkal idén januárban Las Vegasban. Az Anne Hunger és Kevin Huang által tervezett és gyártott jármű annyi új funkcióval bővült, hogy a szakértők szerint forradalmasíthatja ezt az iparágat, és a szülők igazi segítőtársává válhat.

A biztonságos utazás

A Glüxkind Technologies nevű startup Ella okos babakocsija elektromos motort is kapott, amelynek jóvoltából az extrémebb terepviszonyok és a benne utazó kisbaba súlya ellenére is könnyen tolható. Egy kifejezetten hasznosnak tűnő biztonsági funkciója is van: lejtőn intelligens fékezési technológia szabályozza a babakocsi sebességét. A beépített szenzoroknak köszönhetően pedig 360 fokban képes érzékelni az akadályokat, ezért segít a manőverezésben, ráadásul egy hirtelen felbukkanó biciklis esetén azonnal megáll. A szülőket pedig hangjelzésekkel és a fogantyúban lévő villogó fényekkel figyelmeztetik az esetleges veszélyre. Ella önvezető módba is kapcsolható, mégpedig akkor, ha a szülő úgy dönt, hogy ölbe veszi a gyermekét. Az okos babakocsi folyamatosan monitorozza a távolságot a szülőtől, és karnyújtásnyira marad. Az úgynevezett Rock-My-Baby üzemmód álló helyzetben ringatja a kocsit, pontosabban utasát, a nehezebben elalvó kicsik számára pedig a beépített fehérzaj-generátor kínálhat alternatívát az elalváshoz, így kritikus pillanatokban akár a lakásban az éjszaka folyamán is bevethető. (A „fehér zaj” kifejezés olyan hangokra utal, amelyeket más, a környezetben természetesen előforduló hangok elfedésére használnak.)

Ella okos babakocsiElla okos babakocsi

A fejlesztők egy extra alkalmazással lopásbiztossá tették a járművet, ennek segítségével a telefonunkon pontosan nyomon követhetjük a babakocsi helyzetét. A 13,6 kilogrammos Ella akkuja átlagos használat mellett nyolc óráig bírja, és bár rendkívül csábító funkciói vannak, feltehetően nem lesz a „nép babakocsija”, ugyanis árát a startup egy különálló babahordozóval együtt mintegy 3500 dollárban állapította meg. Az intelligens jármű Észak-Amerikában korlátozott számban ugyan, de már megrendelhető, a szállítások áprilisban kezdődnek az Egyesült Államokban és Kanadában, és a tervek szerint jövőre már Európában is kapható lesz.

Nem ez volt az egyetlen ilyen tematikájú fejlesztés a CES-en. A Babyark a gyerekülések témakörét gondolta újra, és az új modell a dizájnkérdéseken túl elsősorban a biztonsági funkciók fejlesztésére fókuszált.

Babyark gyerekülésBabyark gyerekülés

Készítői a nagy szilárdságú acél SafeCoilTM felhasználása mellett a világ technológiailag legfejlettebb ütközéselnyelő polimerjével dolgoztak. Az intelligens eszköz IoT technológiát használ,

A Babyark rendszeréből kinyerhetők olyan adatok is, melyek egy baleset bekövetkeztekor a mentőket tájékoztatják a gyerek állapotáról, így kiérkezésükig már elő tudják készíteni a sérült ellátásához szükséges orvosi felszereléseket.

Megérteni a lehetetlent?

A technológiai szakkiállításon két fejlesztés is egy évezredek óta eddig megfejtetlen kérdésre, a babasírás dekódolására tett kísérletet. Egy tajvani vállalat a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, és egy puha szilikonborítású eszközt dolgozott ki, amelyet a kiságyba vagy babakocsiba lehet illeszteni. A Q-bear a baba sírásának elemzésével a négy legfontosabb igény alapján kategorizálja a hangokat, és azok alapján mutatja ki, hogy: a pici éhes, álmos, cserélni kell a pelenkáját, vagy pusztán a kényelem iránti igénye nincs kielégítve. Az okoseszköz a sírástól számított tíz másodpercen belül kódolja a hanganyagot, de a fejlesztők szerint a reakcióidő tovább csökkenthető, ha a felhasználók, és ezáltal a feldolgozott hanganyagok száma növekszik.

Q-bear okoseszközQ-bear okoseszköz

A Q-bear ugyan pelenkázni és etetni nem tud, azonban az álmos és nyűgös babákat altatódalok és a fehér zajhoz hasonlító „szabadalmaztatott méhhang” lejátszásával tudja megnyugtatni, a folyamatot pedig alvást elősegítő fényhatásokkal teszi teljessé. A szülők személyesebbé varázsolhatják ezt a funkciót azzal, hogy a pici kedvenc hangoskönyveit vagy dalait tölthetik fel a Q-bearre, de akár saját hangjukon lejátszható üzeneteket is küldhetnek a rendszerbe.

Roberto Iannone,Zoundream fejlesztője elsősorban a baba­sírás egészségügyi vetületét vizsgálta, és ingyenes applikációja fejlődési rendellenességeket és betegségek korai jeleit szűri ki.

A hangok rögzítéséhez egy különleges eszközt fejlesztettek ki, amelyet a Zoundream szintén térítésmentesen szállít ki a megadott címre, és még vissza is veszi. Cserébe csupán annyit kérnek, hogy tanulmányozhassák a felvett hanganyagot, hogy ezzel is tovább tökéletesíthessék a rendszert.

Telefont a kézbe

Több mint 150 ezer kismama töltötte már le a magyar fejlesztésű Preghello alkalmazást, amely a terhességet követi nyomon hétről hétre. Felhasználói a kezdőképernyőn számszerűsített információkat kapnak az aktuális terhességi hét érdekességeiről, és megmutatja hány nap van még hátra a szülésig, valamint azt is, hogy mekkora lehet a csecsemő hossza és súlya. Ezeket az információkat pedig egyetlen koppintással rögtön meg is oszthatják a szeretteikkel. A Preghello segítségével azt is meg lehet tudni, hogy az adott héten milyen fejlődési folyamatokon megy keresztül a kisbaba, és mi történik ezzel egyidejűleg az édesanya testével.

Preghello alkalmazásPreghello alkalmazás

A fejlesztők az apukákra is gondoltak, az Apa gombra kattintva ők tippeket olvashatnak a babavárással kapcsolatban.

Kevés olyan terület van a mindennapokban, ahol annyi tévhit keringene, mint a gyermeknevelésben – fogalmaz találóan a webbeteg.hu oldal támogatásával készült Babanapló sajtóanyaga. A megállapítás valóban nem túlzás, hiszen minden kezdő szülő első körben a (nagy)szülőktől és barátoktól kér tanácsot, ami nem mindig a legjobb megoldás. Az iOS-re és Androidra egyaránt ingyenesen letölthető applikáció elsősorban azért jött létre, hogy az olykor egymásnak ellentmondó jó tanácsok és javaslatok labirintusában fogódzót jelenthessen, és egyszerűen nyomon követhetővé váljon a kisbaba fejlődése. Az alkalmazás legfőbb erénye, hogy bizonyítottan hiteles, ugyanis elismert szakorvosok tesztelték.

Babanapló applikációBabanapló applikáció

Az applikációban digitálisan naplózhatjuk az evések időpontját, az alvási ciklusokat, vagy azt, mikor cseréltünk pelenkát. A napi rutin mellett a lényegesebb mozgásfejlődési állomásokat – hasra fordulás, kúszás, mászás, felállás, első lépések –, vagy a kötelező védőoltások beadásának dátumát is fel lehet jegyezni. A Babanaplón keresztül a szülők információt kaphatnak az adott életkorhoz kötött orvosi vizsgálatokról, de igény szerint még a közeli bababoltokat is listázza. Novák Hunor, az applikáció egyik fejlesztője szerint gyermekkorban kiemelten fontos például a súly- és hosszfejlődés nyomon követése az úgynevezett növekedési (percentilis) görbén, aminek használatával időben kiderülhet számos betegség. Például felszívódási zavar (gluténérzékenység), súlyos anyagcsere-betegség vagy tumor. Szabad szemmel nem lát­­ható az, amire a görbe hamar rámutathat: például, ha a gyermek saját magához képest várható súly­gyarapo­dása vagy nö­ve­­ke­­dése megtorpan, vagy épp ellen­ke­ző­leg, vala­mi­lyen hor­monzavar miatt hirtelen nagyot nő a gyermek. Az app nem csak az egykék kiváltsága: párhuzamosan több gyermek adatait is nyomon lehet követni a használatával.

Ugyancsak magyar fejlesztés a tavaly év végén megjelent, koraszülöttek fejlődését támogató ingyenes alkalmazás, a PIC app. Magyarországon a koraszülések aránya évek óta 9 százalék, ami azt jelenti, hogy évente mintegy 8000 baba kezdi az életét egy Perinatális Intenzív Centrumban (PIC) vagy azért, mert korábban érkezett, vagy olyan állapotban, betegséggel született, ami miatt intenzív ellátásra szorul.

PIC app, a koraszülöttek fejlődését támogató ingyenes alkalmazásPIC app, a koraszülöttek fejlődését támogató ingyenes alkalmazás

Az applikáció célja, hogy felhasználói időben megkapják azokat a naprakész, bizonyítékokon alapuló, hiteles információkat, tippeket, híreket, amelyeket nem biztos, hogy az intenzív osztályon dolgozó szakemberek az adott pillanatban át tudnak adni számukra. Az orvosok és ápolók szakmai tudásával készített fejlesztés abban is segít, hogy a szülők el tudjanak igazodni a koraszülött-ellátásban folyamatosan halmozódó fontos adatok gyűjtésében, melyeknek nagy szerepük lesz az utógondozásban, és segítik a gyermekgyógyász, tüdőgyógyász, neurológus, gasztroenterológus, laktációs és fejlesztő szakemberek munkáját. Felhasználói elmesélhetik a kisbabák megszületésének történetét, és könnyebben dolgozhatják fel a mindennapi megpróbáltatások során felgyülemlő stresszt, továbbá megoszthatják a boldog pilla­natokat családtagjaikkal, barátaikkal is. Az applikáció adataiból PDF-et lehet készíteni, ami továbbítható a megfelelő szakembernek, a szülők a feltöltött információkhoz pedig a picapp.hu weboldalon keresztül is hozzáférhetnek. Az alkalmazás fejlesztése folyamatos, így a PIC-en gyógyuló babák szüleinek a jövőben egyre hatékonyabb naplózást és információt biztosítanak.

Alig egy éve nyerte meg Dreamsense – okos babamonitor az AHa!Brainstore Startup Verseny 4.0.-t, amelyen az ígéretes, prototípussal rendelkező magyarországi vállalkozások indulhatnak. A 190 fokos vízszintes pásztázásra alkalmas és 120 fokos látómezejű HD-kamera széles látószögű képet nyújt nemcsak a babáról, de a környezetéről is.

A kétirányú audiofunkció lehetővé teszi, hogy a távolság ellenére a szülők közvetlenül beszéljenek a babával, a beépített hangszóró meg lehetővé teszi, hogy rózsaszín zajjal (kellemes, nyugtató hanggal, amelyben minden oktáv egyenlő energiával rendelkezik) és előre beállított altatódalokkal vagy személyre szabott hangfelvételekkel nyugtassa meg az éjszaka felriadó gyermekét.

Dreamsense – okos babamonitorDreamsense – okos babamonitor

A monitor beépített hőmérséklet-, páratartalom- és fényérzékelőkkel is fel van szerelve, így aztán pontosan érzékeli, ha a pici szobája túl meleg, hideg vagy éppen túl világos. Az USB-C-kábellel felszerelt újratölthető eszköz mintegy hat-hét órányi vezeték nélküli használatot biztosít. A készülék töltés közben is használható, hatótávolsága még egy nagyobb ház esetében sem lehet probléma, hiszen 80 méterről is észleli a jeleket.

A Szezám utca alkotói által megálmodott – Breathe, Think, Do with Sesame – alkalmazást a lekonyuló szájak esetében kell villámgyorsan elindítani. Az ugyancsak ingyenes applikáció a meséből jól ismert aranyos szörnyfigura képében ad feladatot a nyűgös gyerekeknek, ráadásul egy olyan légzéstechnikát is tartalmaz, amelynek segítségével már a legkisebbek is megtanulhatják lenyugtatni magukat, és talán azt is megérthetik, hogy a hiszti nem a legjobb megoldás egy problémára.

Az ingyenes ToddlerLock és a fizetős Baby Lock alkalmazások elsősorban a szülők telefonjának védelmét szolgálják. Az alkalmazások ugyanis azt akadályozzák meg, hogy a gyerekek az óvatlan pillanatban megszerzett telefonokon ne indíthassanak véletlen hívásokat, vagy ne küldhessenek értelmezhetetlen üzeneteket. Ha mégis a kicsi kezébe kerül a készülék, akkor színes formák, vicces és játékos feladatok jelennek meg a telefon képernyőjén, ami akár hosszabb időre is lefoglalja a gyermek figyelmét. Abban az esetben, ha ismét használni szeretné a telefont, a szülő a képernyőre rajzolt formakóddal oldhatja fel készülékét.

Szintén a család felnőtt tagjai számára jelent pótolhatatlan segítséget a Cozi. Ez az alkalmazás a családi listákat és napirendet tartalmazza, melyhez a családtagok közül bárki hozzáférhet telefonjáról, tabletjéről vagy e-mail-címéről.

Cozi – a rendszerezőapplikáció az egész családnak segít Cozi – a rendszerezőapplikáció az egész családnak segít

A megosztott digitális naptár emlékeztetőt küld mindazoknak, akik részt vesznek egy tervezett eseményen, így nem feledkezik meg senki arról, ha orvoshoz, edzésre kell vinni a gyereket, vagy születésnapja lesz valakinek a családból. A Cozi a bevásárlásban is segít, amennyiben elkezdjük felvinni az adatokat a beszerzett élelmiszerek fajtájáról és mennyiségéről.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka