2014. február 5.

Szerző:
Szegedi Imre

Betegtudatlanság

E havi lapszámunkban megjelenő cikkünkben megdöbbentő adatokkal szolgált a cukorbetegség következményeiről Kempler Péter professzor. A Semmelweis Egyetem egyetemi tanára arról a kórról beszélt, amely népbetegségnek számít, amelynek a kezeletlensége miatt mind gyakrabban megvakulnak az érintettek, végtagjukat vagy akár végtagjaikat vesztik, súlyos keringési problémákat élnek meg.

A diabéteszen kívül népbetegség a daganatos betegség, a szív- és ér­rendszeri probléma, az allergia, az asztma, a csontritkulás, az étke­zési zavar, a depresszió, a stressz, az alvászavar, és a különböző szenvedélybetegségek is ebbe a kategóriába tartoznak. A daganatos betegségektől és a keringési problémáktól eltekintve jó részük a helytelen életmóddal, a rossz táplálkozással, a kevés mozgással, az egészségtelen környezettel függ össze. Csupa olyan szemponttal, amin mi magunk is tudnánk változtatni. Ha kevesebb és egészségesebb ételt ennénk, többet mozognánk, mindjárt egészségesebbek lennénk. Vagy kevésbé betegek. Ha értéknek tartanánk az egészségünket. Illetve szavakban értéknek tartjuk, de alig teszünk valamit azért, hogy valóban egészségesek legyünk. Egyszerűbb egy tabletta mindenhatóságában bízni, mint lemenni futni, mint koleszterinben szegény ételt enni.

A gyógyszer nem megoldás, hanem a probléma megoldásának elmismásolása. A könnyebb út. Ha egy tabletta nem segít, kérünk egy másikat, majd egy harmadikat. A negyediket az első három mellékhatásainak kezelésére kérjük.
Nem mellesleg a felírt gyógyszereket sem szedjük megfelelően. Nemzetközi felmérések szerint a betegek mindössze 20-50 százaléka esetében tekinthető az együttműködés megfelelőnek. Ők azok a páciensek, akik a számukra rendelt gyógyszert a kezelőorvos utasítása és az alkalmazási előírásban foglaltak szerint szedik. A többiek rendszertelenül, rosszul megválasztott időpontokban veszik be, megszakítják a terápiát, vagy idő előtt hagyják abba.
Csak bekapok egy tablettát és kész! Ez a mondat esetleg egy fejfájás-csillapítónál igaz lehet, de a krónikus betegségben szenvedőknek ennél többet kell tenniük a gyógyulásukért.

Ezen a téren is sokkal tudatosabban, felelősségteljesebben kellene élnünk. Nem azért, hogy kevesebb pénzt költsön ránk az egészségbiztosító, hanem azért, hogy tovább élhessünk minőségi életet.•

 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka