Inno-tér
2022. december 14.

Újra magyar fiatal a Nobel-díj átadón

Mészáros Botond képviselte Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként a 2022. december 4. és 11. között megrendezett Stockholm International Youth Science Seminar-on, és az azt lezáró Nobel-díj kiosztási ceremónián és banketten. Botond, a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első helyezettje volt 2019-ben.


A Svéd Fiatal Tudósok Szövetsége 1976 óta szervezi meg a fiatal tudósok szemináriumát, melynek kiemelt célja, hogy a világ minden tájáról érkező, különböző tudományterületen kiemelkedő, huszonhárom, 18-25 éves fiatal bemutatásával inspirálja a svéd diákok tudomány iránti érdeklődését, továbbá előmozdítsa a résztvevők tudományos pályáját.
A Magyar Innovációs Szövetség 2001 óta egy magyar fiatalt delegálhat az eseményre szerződés alapján, melynek kritériumait minden évben teljesíteni tudja.

Az idei Nobel-hét keretében a fiatalok részt vehettek és meghallgathatták az idei Nobel-díjasok előadásait: így többek között Alain Aspect, John F. Clauser és Anton Zeilinger fizika Nobel-díjasok, Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal és K. Barry Sharpless kémiai Nobel-díjasok, valamint Svante Pääbo fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj nyerteseinek előadásait.

Mészáros Botond előadása a Nobel-díj Múzeumban


A Nobel-díjas tudósok előadásait követő nap a kiemelt tudósnövendékek ezer svéd diák előtt prezentálhatták munkájukat, melyet december 5-én vettek filmre a Nobel-díj Múzeumban, ahol David MacMillan 2021-es kémiai Nobel-díjazottal is találkozhattak. Az eseményt a világ minden pontjáról figyelemmel követhették. Mészáros Botond „Model space reduction of deterministic systems with nonlinear time evolution” (Determinisztikus rendszerek modellterének redukálása nemlineáris időfejlődés esetében) címmel tartott előadást.

A fiatalok december 10-én részt vehettek a Nobel-díj átadási ceremónián, a Nobel Banketten, ahol együtt vacsorázhattak a svéd királyi családdal, az idei és az előző évek Nobel-díjas tudósaival, valamint a világ tudóstársadalmának kiválóságaival. Az éjszakát a világ legtitkosabb partijának tartott Nobel Nightcap zárta.

Mészáros Botond részvételét a MATEHESZ támogatta.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023
Címkék

Innotéka