Inno-tér
2024. március 9.

Trójai vírus béníthatja meg az iPhone-okat

Közel másfél évtized után igen komoly ki­hívást kapott a biztonságáról híres iPhone. Egy trójai vírus, a GoldPickaxe nevű kár­tevő szinte teljes irányítást szerezhet a fertőzött eszközök felett.


GoldPickaxe trójai vírusForrás: Depositphoto/FellowNeko

Egy Group-IB nevű cég detektálta az Apple telefonjain a kibertámadást, és friss jelentésében részletesen kifejti, hogyan tudja ez a továbbfejlesztett trójai vírus könnyedén megszerezni az érzékeny banki adatokat az érintett készülékekről. Miután telepítik, a GoldPickaxe képes arcfelismeréssel kapcsolatos adatokat, személyazonosító okmányokat és szöveges üzeneteket zsákmányolni a célzott okostelefonról, hogy így könnyen hozzá­férhessen a banki és pénzügyi alkalmazásokhoz. A cél pedig természetesen az, hogy ellopja a rajtuk lévő összeget. 

A vírus fejlesztői korábban a TestFlight révén terjesztették a kártevőt, ám az Apple akkor reagált a helyzetre, és bezárta a kiskaput. Ám a bűnözők újabb rést találtak az iOS pajzsán, az úgynevezett MDM-et (Mobile Device Management). Ez azért rendkívül veszélyes, mert ha egy készülékre fertőzött MDM kerül, a felhasználó a tudta nélkül átadja a telefonját egy harmadik félnek, aki a többi között a kamerát és a mikrofont is bármikor bekapcsolhatja, vagy hívást is kezdeményezhet. Ha már települt, akkor a Beállítások/Általános/VPN és eszközfelügyelet menüpontban lehet törölni a profilt. Ugyanakkor ez sem jelent 100 százalékos garanciát a megtisztulásra, az MDM-profil ugyanis, ha úgy van konfigurálva, magától visszatelepülhet.•

Címlapkép forrása: Depositphoto/FellowNeko

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka