Inno-tér
2024. április 11.

Ifjú tudósjelöltjek a tudományos olimpiai döntő kapujában

Nyolcvanhárom középiskolás fiatal innovátor jelentkezett kiemelkedő természettudományos és műszaki projektekkel a 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) második fordulójára. Az ifjú tehetségek lenyűgöző ötleteket, megoldásokat és kutatási témákat dolgoztak ki és nyújtottak be az április 8-i határidőre. A zsűri április végéig dönt arról, mely projektek tartoznak a legkiválóbbak közé, és melyek kvalifikálják magukat a május végi döntőbe, valamint az ifjúsági Európa- és világbajnokságra.


Az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a Magyar Innovációs Szövetség által a diákok kreativitásának és innovációs képességeinek elismerésére, évente megrendezett innovációs verseny, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a tudomány és a technológia fontosságára, valamint ösztönözze a fiatalokat, hogy az élet minden területén hasznosítsák tudásukat és kreativitásukat. A 2023/2024. évi Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára 193 fiatal adott be pályázatot. Az első értékelési körben a fiatalok szakmai interjúkon vettek részt, amelyek keretében a zsűritagok részletesebben is megismerkedhettek a pályázókkal, az egyes pályázattokkal, valamint az azokban foglalt projektek megvalósíthatóságával.

A fiatal tudósjelöltek a műszaki és természettudományi területeken végzett, részletesen kidolgozott tudományos munkáikat, a második körös értékelésre április 8-ig nyújtották be, összesen 83 fiatal, 58 projektet. Az akadémikusokból, professzorokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság április végéig hozza meg döntését a döntőbe jutó pályázatokról. Az OTIO második fordulójában résztvevő diákok pályaműveikkel egyértelműen bizonyították, hogy az innováció jövője biztos kezekben van.

A döntőre – amely egy kétnapos nyilvános bemutató, kiállítás is egyben –, 2024. május 31-én és június 1-én a BME Q épületében kerül majd sor, aminek a keretében a kiválasztott diákok bemutathatják kutatásaikat és projektjeiket a zsűrinek, valamint a látogatóknak. Május 31-én, a döntő első napján a Magyar Innovációs Szövetség várja a középiskolás osztályokat, hogy a tudomány csodás világa még közelebb kerülhessen a fiatalokhoz.

A szakemberekből álló zsűri a két nap folyamán újból értékeli a diákok munkáit és elért eredményeit, majd személyes interjúkat követően kiválasztják a nyerteseket, díjazottakat. A díjkiosztó ünnepségre 2024. június 1-én az ÖbölHáz Rendezvényközpontban kerül megrendezésre, ahol az ország legtehetségesebb diákjai vehetik majd át az elismeréseket.

A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia, a kulturális és innovációs miniszter fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

Forrás: MISZ

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka