Inno-tér
2016. április 26.

Kézzel-lábbal

Környezetbarát közlekedésre és a test teljes izomzatát megdolgoztató edzésre is alkalmas az a kerékpár, amelyet kézzel és lábbal egyszerre, vagy külön-külön is lehet hajtani.


Emlékeznek még a Varibike-ra? Nos, lehet, hogy konkurenciát kap a TwiCycle formájában, ha Boyan Rista fejlesztőnek sikerül a projekthez szükséges kezdő tőkét online platformon összegyűjtenie nyáron kezdődő crowfinding kampányával. A Varibike-hoz hasonlóan a TwiCycle is hajtható csak karral és csak lábbal, vagy mind a négy végtaggal egyszerre, lehetővé téve ezzel a teljes test edzését. Emellett normál közúti kerékpárként is használható, mivel a hajtókarokat le lehet zárni vízszintes helyzetben, így szabályos kormányrúdként funkcionál, ha nincs rá szükség.

A TwiCycle abból az elképzelésből született, hogy teljes testedzést lehessen végezni a friss levegőn A-ból B pontba karikázva. Feltalálója ‒ aki egyébként alkalmi zenész, dalszerző, zenei producer és előadó ‒ imád utazni, és meg van győződve róla, hogy az edzés úgy a legszórakoztatóbb, ha kalanddal párosul. Állítja, hogy a kerékpárt hihetetlenül könnyű használni, hajtásához nincs szükség különleges koordinációs képességre, amit az is bizonyít, hogy az elvégzett tesztek során a teljesen kezdőknek is sikerült már az első alkalommal. Rista szerint a korcsolyázás, a síelés vagy a gördeszkázás megtanulása is tovább tart. A TwiCycle esetében ugyanis a kézi hajtókarok párhuzamosak, hajtás közben a mellkas-pad támasztja meg a felsőtestet, ami nagyon természetes a kerékpáron ülőnek, és nem érez különbséget a normál biciklihez képest. Egymástól teljesen függetlenül lehet a karokkal az első kereket, a lábakkal meg a hátsót hajtani. Ez az egyike azon kevés sporteszközöknek, amelyek lehetővé teszik a teljes test edzését, miközben a napi városi közlekedésben ugyanúgy használható, mint bármely más kétkerekű, mivel a kormány egy mozdulattal rögzíthető, amivel máris teljesen normális a bringa, állítja a feltaláló. A prototípus után már elkészültek a TwiCycle mountain bike változatának tervei is.

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka