2019. november: jegyzet, biofizika, fizika, biokémia, portré, egyetem, disszemináció, tudomány, genomika, orvostudomány, anyagtudomány, ipar 4.0, it, biológia, energiagazdálkodás, atomenergia, innováció, hulladékgazdálkodás, ipari automatizálás, közlekedés, környezetvédelem, szakképzés, kiállítás/konferencia, okostechnológia, megújuló energia, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, egészségipar, mesterséges intelligencia
Inno-tér
2019. március 1.

Európa vizes élő­helyei pusztulnak

Természetes vizeinket meg kell őriznünk a jövő generációi számára, hiszen a víz létünk alapja. A WWF Magyarország ismét vizeink védelmére hívja fel a figyelmet.


Az Európai Unió vízgazdálkodási és vízi környezetgazdálkodási keretirányelve határozza meg az unió közösségi vízügyi politikájának közelebbi és távolabbi jövőjét. Március 4-én zárult le az az időszak, amikor az Európai Bizottság társadalmi konzultáció keretében arra kérte az állampolgárokat, hogy mondják el véleményüket a Víz Keretirányelvvel kapcsolatban. A WWF a jelenleg hatályos jogszabályt leginkább védő válaszokat adott a feltett kérdésekre, mivel a szervezet attól tart, hogy a döntéshozók esetleg a Víz Keretirányelv gyengítése mellett döntenek majd. Közleményükben kitérnek arra, hogy az európai vizes élőhelyeknek csupán a 40 százaléka egészséges, Magyarországon pedig a felszíni vizek kevesebb mint 20 százalékának megfelelő az ökológiai állapota, valamint arra is, hogy napjainkra hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt, ami a biológiai sokféleség nagymértékű csökkenését is eredményezte.

A természetvédők gyerekeket is megkérdeztek arról, hogy miként vélekednek természetes vizeinkről: miért szeretik, hogyan kapcsolódnak ki, ha vízpartra látogatnak, és miért tartják fontosnak vizeinket.

Ha a fiatal generáció még nem szakadt el a természettől, nagyon fontos, hogy ez így is maradjon. Hiszen ha a mai gyerekek kötődése a természethez később sem vész el, az hozzájárul ahhoz, hogy környezettudatos, kiegyensúlyozott és egészséges felnőttekké váljanak. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy vizeink természetes állapotukban fennmaradjanak.•

 
Inno-tér
2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

Hírlevél feliratkozás

Innotéka