2020. május: jegyzet, adatbányászat, folyamatmodellezés, diagnosztika, egyetem, vegyipar, portré, okostechnológia, genomika, gépipar, közlekedés, fizika, orvostudomány, hálózatkutatás, matematika, it, tudomány, neutronkutatás, anyagtudomány, autóipar, öntészet, mérés, atomenergia, biztonságtechnika, innováció, elektronika, disszemináció, izotóptechnika, egészségipar, vízgazdálkodás, környezetvédelem, építés, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, hulladékgazdálkodás, paragrafus, mesterséges intelligencia, virtuális valóság
Inno-tér
2019. március 28.

Bécs a legokosabb város

Harmadik alkalommal állította össze a világ városainak „smart city” rangsorát a Roland Berger nemzetközi tanácsadó cég. A rangsor élén Bécs végzett, az osztrák fővárost London és a kanadai St. Albert követi.


A listát először 2017-ben tették közzé, akkor 87 várost vizsgáltak meg, egyebek között lakhatási, infrastrukturális, oktatási szempontok alapján, de a befolyásoló tényezők között szerepelt a gazdasági tevékenységek támogatása, az egészségügyi rendszer, a digitális szolgáltatások, a mobilitás vagy a digitális készségek. A Roland Berger idén közel kétszer annyi várost szemlézett, időközben ugyanis 153-ra emelkedett a smart city stratégiával rendelkező városok száma a világon. A tanulmány ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a települések 90 százaléka továbbra sem rendelkezik átfogó smart city koncepcióval, miközben a stratégia mindössze az első lépés, jóval fontosabb a megvalósítás folyamata, ami ráadásul hosszú idő.

Bécs elsősége nem volt meglepetés, az osztrák fővárosban 2012-ben hozták létre a Smart City Wien Agencyt, melynek feladata a város átalakulásának koordinálása és támogatása. Az ügynökség minél jobban igyekszik bevonni a város lakosságát, az ipart és a helyi vállalkozásokat a város fejlesztésébe.

Az osztrák főváros elsősorban az egészségügy terén megkezdett digitalizációval szerezte meg 2019-ben is az első helyet, míg London erősségét a légszennyezettséget mérő szenzorok és elektromos töltőállomások jelentik. A tanulmány kitér arra is, hogy a mezőnyben erősen feljövőben vannak az ázsiai nagyvárosok.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020

Innotéka