2019. november: jegyzet, biofizika, fizika, biokémia, portré, egyetem, disszemináció, tudomány, genomika, orvostudomány, anyagtudomány, ipar 4.0, it, biológia, energiagazdálkodás, atomenergia, innováció, hulladékgazdálkodás, ipari automatizálás, közlekedés, környezetvédelem, szakképzés, kiállítás/konferencia, okostechnológia, megújuló energia, zöldkörnyezet, fenntarthatóság, egészségipar, mesterséges intelligencia
Inno-tér
2019. február 3.

A jobb levegőért

Magyarországon a magas téli szállópor-koncentráció egyik oka az, hogy a családi házak 70 százalékánál, azaz mintegy 1,8 millió lakóépületnél nincs, vagy nem megfelelő a hőszigetelés. A Knauf Insulation cég szakembereinek számításai szerint megfelelő szigeteléssel nemcsak az ingatlanok fűtésienergia-igényét lehetne csökkenteni, hanem a légkörben lévő szállópor-koncentrációt is – akár 40-50 százalékkal.


A fosszilis tüzelőanyagok – elsősorban a szén elégetésével levegőbe kerülő, mikroszkopikus méretű szennyező részecskék – bizonyos földrajzi és időjárási körülmények mellett szmogot, azaz füstködöt idézhetnek elő, ami leginkább szélcsendes időben, magas légnyomás és megnövekedett relatív páratartalom, valamint –3 és +5 °C közötti hőmérséklet mellett alakul ki, és komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Hazánkban közel 800 ezer család szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel vagy fával fűti otthonát a szigetelő cég adatai szerint. Úgy vélik, ha az állam minden évben 100-150 milliárd forinttal támogatná a korszerűtlen családi házak komplex energiahatékonysági felújítását – nyílászárók cse­­réjét, családi házak szigetelésének és fűtési rendszerének korszerűsítését –, akkor 10-15 éven belül jelentősen javítható lenne a levegő­minőség.

Sőt, már azzal is 25 százalékos energia- és költség­megtakarítást lehetne elérni, ha üveggyapot szigetelőanyagot terítenének végig a házuk padlásán a családiház-tulajdonosok − áll a közleményben.•

 
Inno-tér
2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

Hírlevél feliratkozás

Innotéka