2011. augusztus 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Táblagép vagy laptop?

2010. május végén megérkezett Európába az Apple iPad2. Azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal egyre erősebb, keskenyebb és hosszabb üzemidejű gépek árasztották el a piacot, kínai gagyitól a komoly „ősgépes” gyártók termékeiig. Akinek volt már bármilyen tablet a kezében, könnyen elképzelheti, amint különféle élethelyzetekben ezzel a jól kezelhető hardverrel oldja meg a felmerülő ilyen-olyan kérdéseket…


De mire való egy táblagép? És mire ne használjuk?
A dizájnon és súlyelőnyön kívül mi játszhat szerepet egy újabb eszközberuházásban?


Könyvtár, rajzgép, jegyzetfüzet, házimozi, GPS, naptár, levelezőrendszer, böngésző – és nem vagy-vagy, hanem is-is funkcióban, egymás mellé rendezve. Ha bátran elengedjük PC-nk, notebookunk billentyűzetét, igazán praktikus mobil gépet tudhatunk magunkénak. Természetesen operációs rendszere, valamint a hozzárendelhető kiegészítő szoftverek, alkalmazások is sokat számítanak a vásárlás előtt, de mint minden útra való eszköz, ez sem helyettesíti a nagy memóriával, kihelyezett memó­riatároló­val rendelkező asztali megoldásokat vagy szervereket – egyelőre.

Beruházás előtt mindenekelőtt érdemes átgondolni leendő gépünk funkcióját. Üzleti alkalmazásban óriási mennyiségű információt, gyors adatbevitelt, kényelmes hozzáférést és számlálhatatlan mennyiségű kisegítő alkalmazást kaphatunk a géphez.

Az iPad2 európai berobbanását követően több vezető gyártó is igyekezett a nyomába – vagy legalább a sodrába – kerülni, ezek közül a 2011 őszére várható Archos G9 80 és G9 10 debütálása igazán izgalmasnak ígérkezik annak ellenére, hogy a francia gyártó korábbi ígéretei ellenére drágábban kerülnek piacra. Az Archos a legelsők között mutatott be táblagépet, az átütő siker azonban elmaradt. Az új generációs G9-es sorozattal szereznék vissza piaci csillogásukat, az alapdarabok már júniustól kaphatók.

A 8 és 10.1 colos kijelzőjű gépek Android platformon – bár Honeycomb verzióját hamarosan kiüti az Android 4.0 –, erős hardveren, nagy tárhellyel és számos költségcsökkentő tényezővel érkeznek. Ezek a tulajdonságok még akkor is sikeressé teszik a gépeket, ha nem a legújabb rendszer fut rajtuk. Az már csak hab a tortán, hogy tervezettnél magasabb árukkal is a megfizethető kategóriába tartoznak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka