2011. augusztus 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Szoftver a Felhő Korában

5th IFIP TC2 Central and Eastern European Conference on Software Engineering Techniques (CEE-SET’2011) Debrecen, 2011. augusztus 24–26.


A szabad fordításban meglehetősen suta rendezvénycím máris érthető, ha maradunk az informatika anyanyelvénél, és csupán félig magyarítunk: Szoftver a Cloud Computing korában.
A cloud computing, vagyis a számítási felhő a számítástechnika egyik sűrűn emlegetett fogalma. Tulajdonképpen kihelyezett munkát jelent: a programok és alkalmazások nem a saját gépünkön futnak, hanem valahol egy külső szerveren, a munkaállomáson csak kiegészítő, kis terjedelmű kliensalkalmazásokkal operálunk. Nos, a „másik szerver” kapta a felhő elnevezést.

Alapvető jellemzői az igényhez szabott önkiszolgálási lehetőség, nagyfokú rugalmasság, az erőforrások optimális megosztása, a mérhető szolgáltatások és a hardverigénytől független széles körű hálózati hozzáférés biztosítása. Ennek köszönhető például a számítógép-független postafiók-elérés.
Az ehhez kapcsolódó igen tág tudományos fejlődés bemutatásának – amelyre ötödször kerül sor – ad helyet idén a Debreceni Egyetem. Az egyik legrangosabb szoftverfejlesztő konferencián Euró­pa kiemelkedő szakemberei gyűlnek össze, hogy megosszák tapasztalataikat a szoftverfejlesztés e témakörében. A konferencia méltó folytatása a sikeres lengyel és cseh rendezésben lebonyolított eszmecserének. 2011-ben a CEE-SET-díj bizottság kiváltsága, hogy kiválassza az IFIP TC2 Manfred Paul-nívódíjra érdemes Szoftver: Elmélet és gyakorlat tematikájú tanulmányt.

Kiemelt előadók: Ilosvai Péter, az IT Services Hungary ügyvezető igazgatója, dr. Richard Messnarz, az International Software Consulting Network igazgatója és Gábor András a National Instruments Hungary képviseletében. A programbizottságban magyar, lengyel, cseh, finn, svéd, olasz, spanyol, román szakemberek segítik megvalósítani a valóban európai szakmai kommunikációt. Az előadásokat számos workshop és fakultatív program kíséri.
Az eseményről és a helyszínről, az előadókról és a tematikáról bővebb információt a konferencia honlapján (http://cee-set.njszt.hu) találnak.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka