2011. augusztus 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Kipróbáltuk

Ki ne szeretne repülőgépet, űrrepülőt, Forma–1-es autót vezetni? Rizikó nélkül műteni, szerelni, vul­­kánba leeresz­kedni? Költség­haté­konyan tesztelhetjük magunkat a különböző szimulátorokon, nem kell töréskártól, műhibapertől tartanunk, leégett hajunk pótlásáról gondoskodni utunk végén.


A különböző szimulátorok a szoftveres játékok megjele­nése óta keresettek. Akad köztük díjmentes, középka­te­gó­riás, folyamatosan bővíthető, ennek megfelelően hanyag grafikával kivitelezett olcsó másolat vagy éppen nagyon profi, nagyon minőségi megoldással operáló tervezés. A szimulátorok e csoportja nem keverendő össze a nagy sikerű wii konzolokkal, amelyeken négy fal között lövöldözni éppúgy lehet, mint síelni.

Véleményem szerint alapvetően kétféle jó szimulátor létezik: az egyiket asztalon, billentyűzettel lehet élvezni, a másikat pedig kiépített környezetben, egy megfelelő kormánnyal, remek joystick segítségével, szuper hangrendszerrel erősítve. Haladjunk ezért sorban, kezdjük egy többszintű, grafikailag és audiohatásokban, kezelhetőségben jól kidolgozott szoftverrel, amely még mindig játék, bár közel áll a valósághoz. Menjünk autóbuszt vezetni.

Az SCS Software nagyvárosi környezetbe helyezi a buszvezetők világát, ahol a különböző gépekhez különböző sztorit, útvonalat, napszakot és időjárást rendel. Komoly vezérlőpanel áll rendelkezésünkre, és a billentyűzetkiosztás remekül fekszik a manőverek alá. Első választásom rögtön egy „sima” járgányra esett – nem szerettem volna se gyerekeket, se reptéri forgalmat, se jeges utat. Kaptam helyette éjszakát, özönvízszerű esőt – villámlással és dörgéssel –, szűk kanyarokat és egyéb finomságokat. Túlzás nélkül állíthatom, hogy bár az alapszint nagyon türelmes a kezdőkkel, a harmadik lámpaoszlop és a második lezúzott buszmegálló után kapkodni kellett a levegőt. És még nem voltak utasok… Minden tiszteletünk a buszsofőröké.

A játék megfelelő képernyő használata mellett alkalmas csapaterősítő tréningek felpörgetésére, van az a szituáció, amikor elismerően fel lehet nézni az eddig szürke eminenciásként dolgozó szoftveres munkatársra, vagy kedvesen megpaskolni az amúgy dinamikus kereskedő kolléga hátát egy-egy nagy bukta után. Tréfa nélkül állíthatom, hogy a buszvezetés mozzanatainak koordinálása nagy állóképességet, kiváló koncentrációt és hirtelen, de biztos döntéseket igényel.

A szoftver letölthető a http://www.busdrivergame.com/ oldalról, a demo verzió hat gépet és hat történetet tartalmaz, a teljes verzió ára 30 dollár, és 12 buszt irányíthatunk 30 útvonalon, különböző körülmények között.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka