ProErgoBio

A Profigram Irányítástechnikai Kft. innovatív megoldása biztonságkritikus, nagy értékű automatizálási rendszerek védelmére az emberi mulasztásból eredeztethető leállások és katasztrófák valószínűségének csökkentésére.


Tizenöt éves hazai és nemzetközi ipari tapasztalataink arra mutattak rá, hogy ha növelni tudjuk az em­ber és az általa irányított automatizálási rendszer közötti együttműködés minőségét, akkor megelőzhetőek olyan rendszerszintű problémák, amelyek akár komoly következményekkel is járhatnának.
Koncepciónk lényege, hogy automatizálásirendszer-ter­ve­­zőink­nek olyan új információkat tudjunk adni a rendszert döntően befolyásoló tényezőkről, amelyek révén tovább tudják növelni a rendszer megbízhatóságát és hibakezelő algoritmusait.

ProErgoBio rendszeráttekintő ábra

A Profigram Kft.-nél alkalmazott világszínvonalú automatizálási rendszerelemek olyan technológiai minőséget képviselnek, hogy az ipari rendszerek leállásainál és meghibásodásainál egyre inkább az emberi tényező játszik döntő szerepet. Ezért a ProErgoBio fejlesztése során arra kerestük a megoldást, hogy miként tudunk az automatizálási rendszert kezelő operátor aktuális mentális teljesítőképességéről információkat szerezni oly módon, hogy közben ne zavarjuk feladatai ellátásában. Ezt a funkciót a ProErgoBio-Biofeedback alrendszer végzi, amely nem invazív módon szerez fiziológiai információkat az operátorról. A Biofeedback alrendszer két 3D-s kamera segítségével, illetve egy hordozható szívritmusfigyelővel gyűjti az információkat, majd azokat feldolgozva egy munkakompetencia-indexet készít az operátorról.

A ProErgoBio célja, hogy segítse az operátorokat a munkájuk során a munkakompetenciáik biztonságos szinten tartásában. Figyeli a munkakörnyezetet, és segíti az operátort az ideális munkakörnyezet fenntartásában. Például figyelmeztetheti az operátort, ha elhasználódott a levegő a helyiségben, ahol dolgozik, és figyelmeztetheti, hogy szellőztessen, vagy akár el is végezteti a beavatkozást, továbbá, ha érzékeli, hogy az operátor figyelme kritikus szint alá csökken, más figyelemfelkeltő cselekvésekkel ismét aktivitásra serkenti.

A rendszer arra is ügyel, hogy ne legyen túlterhelt az operátor, mivel a magas stressz-szint is rontja a figyelmet és a koncentrációs képességet. A projekt során kutatásunk kiterjedt a katonai­repülőgép-irányítási tapasztalatok vonatkozó részének elemzésére is, a repülőgépet irányító operátorok mindennapi munkakörülményeire és megterheltségére. Hasznos volt megtudnunk, hogy van egy átlagos irányszám arra, hogy egy operátor hány repülőgépet tud egyszerre elirányítani a légtérben. Ez a szám azonban személyfüggő, van, aki ennél többet, és van, aki kevesebbet képes biztonságosan elirányítani. A ProErgoBio rendszerrel képesek lennénk az operátorok mentális leterhelt­ségéhez mérten delegálni egy beérkező új repülőgép koordinálását a repülőgép-irányítók között.

Nap mint nap bízzuk rá életünket a minket körülvevő technológiákra és az azokat kezelő emberekre, és ahogy egyre több technológiai újdonság vesz minket körül, úgy egyre inkább leszünk rájuk utalva – mind a technológiára, mind a rendszert kezelő emberre. Ki ne tudna olyan repülőgép-, vasúti tragédiát vagy éppen vegyipari, erőműi katasztrófát mondani, amely emberéleteket követelt és emberi okokra, mulasztásokra vezethető vissza?

A ProErgoBio rendszer épp az ilyen emberi hibák elkerülésében nyújthat segítséget a biztonságkritikus rendszerek tervezőinek. Ha egy rendszer működése sok ember életére van akár közvetlen hatással, akkor az emberek jogos elvárása lehet, hogy a rendszer stabil és biztonságos működésének biztosítása érdekében a rendszert kezelőkről megállapítsuk, hogy éppen alkalmasak-e a munkájuk elvégzésére.
Ebben nyújt egy innovatív technológiai megoldást a Profigram Kft. új ProErgoBio rendszere.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka