Irány a negyedik ipari forradalom

A Hans Beckhoff által alapított nemzetközi vállalat­csoport több mint három évtizede meghatározó szereplője az automatizálási piacnak – emelte ki Perecz Tamás, a Beckhoff Automation Kft. ügy­­ve­zető igazgatója. Mint mondta, a cégcsoport nemcsak lépést tart a technológiai változásokkal, hanem gyakran maga diktálja a trendet is.


Mióta vannak jelen Magyarországon?

– A cégnek disztribútoron keresztül 2005 óta van képviselete hazánkban, azonban a folyamatos és dinamikus forgalomnövekedésnek köszönhetően 2012-től már szükségessé vált a magyarországi leányvállalat létrehozása is. A Beckhoff vállalat elsősorban PC-alapú vezérlési technológiára épülő, nyílt automatizálási rendszereket kínál. Széles termékpalettáján ipari PC-k, terepi I/O eszközök, szervohajtások, szervomotorok és valósidejű automatizálási szoftvercsomagok szerepelnek. A New Automation Technology filozófiánk ezeken a termékeken és technológián alapuló, világszerte széles körben alkalmazott műszaki megoldásokat képviseli a CNC vezérlésű gépektől az intelligens épületekben alkalmazott automatizálási eszközökig.

A cégcsoport eredményei tekintélyt parancsolóak: 2014-ben 510 millió eurós forgalmat értek el, ami az előző évhez képest 17 százalékos növekedést jelent.

– A cégcsoport pénzügyi stabilitásának kulcsa, hogy az évről évre elért nyereség meghatározó részét visszaforgatja. 2009-ben a Beckhoffot is megérintette a válság szele, a forgalomcsökkenésből azonban előremenekült: leépítés helyett világszerte bővült a munkatársak köre, illetve nem sajnált kutatás-fejlesztésbe és oktatásba invesztálni. Ami a magyar leányvállalatot illeti: a kezdetektől minden évben stabil növekedést produkáltunk.

A német kormányzati támogatást élvező Ipar 4.0 projekt célja az ipar versenyképessé tétele. Miként tud a PC-alapú vezérlés ehhez a szándékhoz hozzájárulni?

– A negyedik ipari forradalom megvalósításához a Beckhoff PC-alapú automatizálási rendszere nyújtja az ideális eszköztárat, emellett a globális IT szabványok alkalmazásával az automatizálási technológiát az IT világ által kínált legjobb megoldásokkal gazdagítjuk. A PC-vel, mint elfogadott technológiai platformmal, az Automation Device Specifications (automatizálási eszközök specifikációja – ADS) rendszerrel, az EtherCAT automatizálási protokollal (EAP) és az OPC egységes architektúrával (OPC UA) együtt a Beckhoff az Ipar 4.0 által megkövetelt vertikális és horizontális integrációhoz szükséges összes eszközzel rendelkezik, amelyre a felhasználóknak szükségük van.
Az Ipar 4.0-hoz kapcsolódóan kiemelném egyik legújabb fejlesztésünket is, a jelenleg elérhető legnagyobb számítási teljesítményre alkalmas 12, 24 vagy 36 maggal ellátott C6670 ipari szervert, amely a gépgyártás számára is elérhetővé teszi a sokmagos technológiát.

A Beckhoff C6670 típusú szerverével az akár 36 magos Many-Core technológiát is elérhetővé tette a gépgyártás számára
A Beckhoff az elmúlt három évben komoly szerepet vállalt a hazai oktatás fejleszté­sében. Milyen eredményeket tudnak fel­mutatni?

– Az elmúlt időszakban több egyetem által szervezett szakmai napon is részt vettünk, valamint tavaly és idén is támogatói voltunk az Országos Irányítástechnikai Programozó Versenynek, ahol a felajánlott tárgyi nyereményeken túl az első három helyen végzett csapat résztvevői, illetve felkészítő tanáraik egy háromnapos képzésen vehetnek részt oktatóközpontunkban. A Techtogether címet viselő Egyetemi Autóipari Versenyek legjobbjainak találkozóját is támogattuk tavaly.

Idén májusban rendezték meg a Magyar­ország legjelentősebb ipari kiállítási „csokrát” képező Ipar Napjai kiállítást. Milyen termékeikkel találkozhattak standjuknál az érdeklődők?

– Gyakorlatilag a Beckhoff teljes termékpalettáját felvonultattuk az eseményen, ahol a legnagyobb érdeklődést a PC és EtherCAT alapú automatizálási megoldások legújabb fejlesztései váltották ki. A mozgásvezérlés területén áttörést jelentő XTS (eXtended Transport System) lineáris szállítórendszer a kiállítás Nagydíj Pályázatán különdíj elismerésben is részesült. A cégünk által fejlesztett lineáris szállítórendszer egyetlen egységben kombinálja a forgó és lineáris hajtási elvek előnyeit, helyt adva a kis helyigényű és nagyon dinamikus gépkoncepciók teljesen új módszerekkel történő megvalósí­tásának.

XTS lineáris szállító­rendszer: áttörés a mozgás­vezérlés területén

A komoly innovációs potenciált jelentő XTS lehetőséget kínál arra, hogy a termék- és formátumváltást, valamint a kis darabszámú sorozatgyártást a gépberendezésbe történő beavatkozás nélkül, a lehető legrövidebb időn belül végre lehessen hajtani.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka