2011. április 6.

Szerző:
Tárkányi Zsolt

Isotoptech Zrt.
52/509-280

Mérföldkő a környezeti hatásvizsgálati iparban

Európai viszonylatban is jelentős fejlesztést valósít meg az elsősorban nukleáris tevékenységet folytató intézmények monitoring fel­adataival és környezeti hatásvizsgálatokkal foglalkozó debreceni Isotoptech Zrt. azzal a 600 millió forintos projekttel, amelyben az MTA Atommagkutató Intézet (ATOMKI) támogatásával, európai uniós forrás bevonásával új analitikai központot hoznak létre.


A cég tevékenységéről és az őszre elkészülő komplexumról Veres Mihály, a cég elnök-vezérigazgatója beszélt az Innotékának.
 A z Isotoptech Zrt. tevékenységének legfontosabb eleme a nukleáris létesítmények – például a Paksi Atomerőmű, illetve a radioaktív hulladékok kezelésével, feldolgozásával és tárolásával foglalkozó RHK Kft. telephelyeinek – környezeti ellenőrzése. Tevékenységük magába foglalja egyebek mellett az egyedi tervezésű és építésű online mérőberendezések és mintavevő rendszerek építését és üzemeltetését, mérések végrehajtását, továbbá az eredmények kiértékelését. A laboratóriumukban a környezeti háttérnél jóval kisebb aktivitáskoncentráció mérését is el tudják végezni, így a bioszféra minden eleménél – víz, levegő, föld, élőlények stb. – nagy pontossággal meg tudják állapítani a nukleáris létesítmények környezeti hatásait.

Az Isotoptech Zrt. AMS berendezése teszt állapotban

A céggel kapcsolatos legnagyobb volumenű fejlesztés jelenleg is folyamatban van: idén őszre, az Új Magyarország Fejlesztési Terv támogatásával beszereznek egy gyorsítóval egybeépített tömegspektrométert (AMS) egymillió eurós költséggel, amihez kapcsolódva saját fejlesztésű mintafeltáró rendszereket hoznak létre, s mindezt egy teljeskörűen felújított 400 négyzetméteres laboratóriumi épületben helyezik el. A projekt mintegy 600 millió forintos összköltségéhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől nyertek 50 millió forintot az AMS berendezés beszerzésére, valamint 51 millió forint támogatásban részesültek a mintapreparáló rendszerek fejlesztéséhez. Az ATOMKI további 150 ezer euróval járult hozzá a saját debreceni telepén felépülő komplexumhoz és a hozzá kapcsolódó eszközbeszerzéshez, hiszen a központ kutatói is használni fogják a minőségi ugrást biztosító berendezéseket. Fontos kiemelni, hogy a világon mindössze 28, a debrecenihez hasonló nagy pontosságú laboratórium működik, azonban olyan kompakt eszköz, mint az ősszel munkába álló AMS, csak három van a világon. A svájci fejlesztésű berendezésből a prototípuson kívül csupán Németországban használnak még egyet.

A világviszonylatban is egyedülálló laboratórium és az AMS berendezés a cég jelenlegi évi ötszáz nagy pontosságú mérési kapacitását akár tízezerre is növelheti. Ez nemcsak a cég tevékenységében számít mérföldkőnek, hanem a hazai nagy pontosságú analitikai iparban is. Az Isotoptech Zrt. az ötszáz nagy pontosságú és ugyanekkora nagyságrendű további analízisével még a hazai igényeket sem tudja kielégíteni. A fejlesztést követően azonban külföldi piacokon is megjelenhetnek.

Fejlesztés alatt álló mintapreparáló AMS berendezés – 14C mérésekhez

A 14C izotóp mérésére szolgáló technológiát számos iparágban lehet hasznosítani. A cég tevékenységének alapját jelentő nukleáris létesítmények ellenőrzésében azért meghatározó a 14C izotóp, mert beépül a bioszférába. A labor alkalmas a vízbázisok védelmét szolgáló vizsgálatok elvégzésére éppúgy, mint a klímaváltozás kutatására. A nagy pontosságú szénizotópos méréstechnika új lehetőséget nyújt a régészek számára is. Az AMS segítségével az eddigieknél jóval kisebb mintákból is ugyanolyan pontosságú eredmény érhető el a kormeghatározásban, mint a mostani nagy mintát használó – és az adott régészeti lelet elégetésével járó – módszerekkel. A cég megjelenhet a bioerőművek üzemanyag-felhasználásának ellenőrzésében is, azaz megvizsgálhatják, hogy az adott üzem valóban nem használ fosszilis energiahordozót. Az AMS berendezést a gyógyszerkutatásban, a hatóanyagok szervezeten belüli hatásmechanizmusának követésekor is kiválóan lehet alkalmazni. Ezekhez a kutatásokhoz kis tömegű mintákon (μg-mg) nagyszámú mérés elvégzésére van szükség. A cég szeretné, ha ez a világon is csak néhány éves múlttal rendelkező eszköz a magyar innovatív gyógyszerkutatással foglalkozó szervezetek hatékony fegyvere lenne a piaci versenyben.•

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka