2011. április 6.

Szerző:
Bogár Sándor-Jankovics Gábor

FTV Zrt.
ftvzrt@ftvzrt.hu
1/456-9090

Közel negyven év az atomerőmű szolgálatában

Az FTV Geotechnikai Geodéziai és Környezetvédelmi Zrt. Pakson, az erőmű-beruházás előkészítésében 1967-ben Földmérő és Talajvizsgáló Vállalat néven kezdte meg tevékenységét.


A cég az elmúlt negyven év változásainak hatására strukturális átalakulással, modernizált formában a kihelyezett Ipari és Általános Geodéziai Iroda állandó jelenlétének biztosításával geodéziai, geotechnikai, építéshidrológiai, környezetvédelmi szakterületen a felmerülő igényekhez igazodva szolgálja ki az 1976-ban Paksi Atomerőmű Vállalatként alapított, napjainkban MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-t.

Az erőmű üzemidő-hosszabbításának műszaki alátámasztása keretein belül elkészítettük a telephely geotechnikai, mérnökgeológiai, hidrogeológiai és földtani számítógépes adatbázisát, amely alapját képezte az erőmű területére megalkotott talajmodellnek.

Kihelyezett irodánk az 1. és 2. blokkok építésének kezdeti időszakától, 1974-től napjainkig folyamatosan látja el az üzemeltetéshez, fejlesztéshez, beruházásokhoz, állapotmegőrzéshez kapcsolódó geodéziai, geotechnikai feladatokat.
A következő időszakra tervezett erőmű-beruházás a 3. és 4. blokkok szakági előkészítésében való részvételi szándék, valamint korunk ütemes technikai fejlődése újabb, modernebb elvárásokat generálnak, s ennek következtében cégünk infrastruktúráját folyamatosan fejlesztjük. Modern, megbízható informatikai és mérőeszköz-hátteret biztosítunk a régi, de megújuló projektekhez, mint az udvartéri, az épületen belüli vízszintes és magassági alappont-, valamint tengelyhálózatok karbantartási, ellenőrzési, sűrítési, nyilvántartási feladatok megoldásához.

Digitális nyilvántartáshoz, szervezéshez, felügyelethez kapcsolódó informatikai rendszerek fejlesztéséhez, adatbázisok feltöltéséhez helyszíni mérések, adatrögzítések igénye napjainkra megnövekedett. Az erőmű területén jelentős feladatot tesz ki az üzemi berendezések, épületek helyszínelése, felmérése.

A Paksi Atomerőmű zagytéri medencéinek környezetbiztonsági értékelése,
az esetlegesen kiömlő hulladékvizek útvonalának meghatározása

A környezetünket, természeti értékeinket veszélyeztető, károsító katasztrófák miatt a Mal Zrt. ajkai üzemében bekövetkezett vörösiszap-zagytározó gátszakadása után a Paksi Atomerőmű Zrt. részéről is felmerült az 1978–1990 közötti időszakban épült zagytéri medencék környezetbiztonsági helyzetének értékelése. A zagytározók a hideg- és a melegvíz-csatorna közötti területen a Duna árterében helyezkednek el. A medencék esetleges túltöltődése-túltöltése esetén a töltéskoronán átbukó folyadék által, másrészt az oldalfalak mechanikai sérüléséből a kiöntés bekövetkezhet. A medencék földtöltésének sérülése esetén a melegvíz-csatorna, illetve ezen keresztül a Duna szennyezése a terep lejtési adottságai miatt lehetséges, talaj-, illetve talajvízszennyezés bekövetkezhet.
Esetleges folyadékkiömlés a hidegvíz-csatornán keresztül az erőmű technológiai hűtővízrendszerébe kerülve szerkezeti károsodást is okozhat.

A környezetbiztonsági helyzet értékeléséhez cégünk a meglévő térképek aktualizálásához 3D-s geodéziai felmérést végzett, amelyből részletes szintvonalas helyszínrajz és terepmodell készítését követően tanulmányterv készült. A tanulmányterv részletesen elemzi az esetlegesen kiömlő hulladékvizek hatásait, az esetleges gátszakadások esetén a tárolt folyadékok áramlási irányainak alternatíváit, valamint kitér a hulladékvíz útvonalának és területi kiterjedésének vizsgálatára, különös tekintettel a hideg-, a melegvíz-csatorna és a Duna vizének szennyezési lehetőségére.
A készített tanulmányterv vizsgálati eredménye alapján javaslat készült arra, hogy az esetleges gátszakadásból, túltöltésből származó folyadék élővizekbe való jutása tereprendezéssel, gátépítéssel megakadályozható, illetve a felszíni, talaj- és talajvízszennyezések minimálisra csökkenthetőek legyenek.

Társaságunk MSZ EN ISO 9001:2009 és MSZ EN ISO 14001:2005 szerint minősített cég. Tervezői, szakértői, tervellenőri, mérnöki kamarai minősítéssel rendelkezünk. A feladatokat több évtizedes gyakorlattal, helyismerettel, szakmai jártassággal rendelkező senior mérnökök irányításával jól képzett junior mérnökök alkalmazásával látjuk el az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. területén és más nagy erőművi beruházásokon is, így például a Gönyűi, Vásárosnaményi és Nyíregyházi Erőművek esetében.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka