2011. április 6.

Szerző:
czene

Festo Kft.
1/436-5111

Gyakorlati rutin a ProLog oktatógyárban

A közel harmincéves oktatási tapasztalattal rendelkező Festo Kft. oktatási rendszerével hozzájárul a magasan képzett, gyakorlati tudással rendelkező műszaki munkaerő képzéséhez a hazai felsőoktatásban – hangsúlyozta Németh Attila, a Festo Didactic vezetője. A szakembert a májusban Győrött átadásra kerülő Pneumatika-Hidraulika-Alkalmazott Automatizálástechnika Labor részleteiről kérdeztük.


Amellett, hogy a Festo Kft. az ipari automatizálás területén nemzetközileg is ismert cég, hazánkban az oktatást illetően is sokszor halljuk a nevét. Mióta foglalkoznak ezzel a területtel?
– Cégünk egy stratégiai döntés értelmében már a hatvanas évektől kezdődően hangsúlyosan foglalkozott az oktatással, ami a kezdetek termékismertető tanfolyamai óta jelentősen megváltozott és kibővült: akkreditált felnőttképzési tevékenységünk mellett felsőoktatási intézmények és szakközépiskolák automatizálási tantárgyai számára készítünk oktatási eszközöket és laborokat.

Hány intézménnyel állnak kapcsolatban?
– Tizennégy egyetem és főiskola műszaki karával alakítottunk ki partneri viszonyt, illetve 150 szakközépiskolával, ami azt jelenti: hazánkban a szakközépiskolák 80-90 százalékában tanítják az adott tantárgyakat Festo eszközökkel. Egy évtizede döntöttünk úgy, hogy az akkor jellemzően elméletre koncentráló felsőoktatási rendszert gyakorlati elemekkel támogatjuk, és a mai napig tíz oktatási intézményben hoztunk létre saját költségen pneumatikai és mechatronikai labort. Oktatási rendszerünk az elmélet mellett 70-80 százalék gyakorlati tartalomnak ad teret, amivel automatizálási képzéseink nemcsak a műszaki, de a gazdasági karok diákjainak körében is igen népszerűek. Az egyik legszorosabb kapcsolatunk a győri Széchenyi Egyetemmel alakult ki, ahol 2006-ban alakítottunk ki egy Festo Pneumatika Labort.

A kapcsolatot tovább erősítheti, hogy idén májusban az új fejlesztések összevonásával létrejön egy Pneumatika-Hidraulika-Alkalmazott Automatizálástechnika Labor (PHA Labor), amely nemcsak az átképzés, de a továbbképzés szempontjából is fontos lehet az egyetem számára.
– Valóban lényeges szempont a Széchenyi Egyetem számára, hogy minél több magasan képzett, gyakorlati tudással rendelkező műszaki munkaerőt biztosítson a régió dinamikusan fejlődő ipari cégei részére. Az oktatógyár, amely még tavaly egy kölni konferencián került az intézmény látókörébe, egy komplett üzem modelljét jelenti, ahol az összes állomás ipari elemekből épül fel, tehát a hallgatók kizárólag olyan elemekkel találkoznak a helyszínen, amelyekkel később a munkájuk során is. Azaz már az egyetemi képzés alatt megismerkedhetnek az ipari elemek kezelésével, működésével és karbantartásával.
A PHA Labor egyebek között az elektropneumatika, a SCADA alapú termelésirányítás, a szenzor- és vákuumtechnika, a mobil robottechnika és a PLC vezérléstechnika területén nyújt ismereteket. 

Az oktatógyár összes állomása ipari elemekből épül fel

Hogyan épül fel a ProLog oktatógyár?
– A labor több logikai részegységből áll, alapanyag-kezelési, -megmunkálási, szerelési és késztermék-raktározási zónára bontható.
A helyszínen zajló folyamatok és anyagáramlás a valós termelő és elosztó vállalatok működését képezik le. Megtalálhatók a nyersanyagok tárolására szolgáló pufferek és tárolók, valamint a késztermékek tárolóhelyei is. Az ügyfelek rendeléseinek megfelelően a termékeket a rendszer a JIS (Just in Sequence – sorrendben szállítás) elv alapján a komissiózó robothoz szállítja. A raklapokat magasraktározással tárolják. A mobil robotok villával ellátott teleszkópos karjaikkal targoncaként működve férnek hozzá a megadott raktározási helyhez.
A győri egyetem határozott célja a további fejlesztések megvalósítása, dinamikusan fejlődő egyetemként képzései folyamatos megújítása és a térség gazdaságával, a munkaadókkal eredményes kapcsolat kialakítása, valamint a Festo Authorized and Certified Training Centre (F.A.C.T) kiemelt státusz elnyerése.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka