Lendületes eredmények

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának idei pályázati fel­hívá­sára 108 érvényes pályamű érkezett. A zsűri döntése értelmében 2023-ban19 új Lendület-kutató­csoport kezdheti meg munkáját hazai kutató­helyeken az MTA támogatásával. Munkájukról évek múlva adnak számot; a korábbi nyertesek eredményei közül kettő példamutató lehet számukra.


Új terápiás lehetőség

Az MTA–Semmelweis Egyetem Lendület Transzlációs Reumatoló­giai Kutató­csoport az autoimmun ízületi gyulladások kialakulásának (pato­mechanizmusának) megértésével foglalkozik. Ezeket a betegségeket nem közvetlenül fertőzések okozzák, esetükben az immun­rendszer nem megfelelő szabályozottsága miatt az immunsejtek a szervezet saját sejtjei és molekulái ellen fordulnak. Ezek az ízületi gyulladások viszonylag gyakoriak: a legismertebb típus, a rheumatoid arthritis Magyarországon körülbelül 60-70 ezer beteget érint. Németh Tamás kutató­csoport-vezető szerint rajtuk úgy lehet a legjobban segíteni, ha új támadási cél­pontokat azonosítanak a jövőbeli gyógyszerek számára. Egy ilyen célpont lehet a szinoviális fibroblaszt nevű sejt, amelynek jelátviteli folyamatait igyekszik fel­térképezni a kutatócsoport. A kutatók fő célja, hogy minél pontosabban megértsék a fibroblasztok jelátviteli folyamatait.

Autoimmun ízületi gyulladások

Az autoimmun betegségek ellen jelenleg használt összes terápia egyúttal gátolja az immun­rendszer rendes működését is. Így a kezelés mellék­hatása sokszor a meg­növekedett fertőzés­kockázat, és esetleg a meg­növekedett daganat­kialakulási kockázat is. Viszont, mivel a szinoviális fibroblasztok nem immun­sejtek, elméletben akár úgy is lehetne őket blokkolni, hogy az immun­rendszer működése eközben nem szenvedne érdemi kárt.

Sörgyártás nanorészecskékkel?

A vegyipar minden ágában alkalmaznak enzimeket, vagyis olyan fehérjéket, amelyek különféle biokémiai reakciókat gyorsítanak fel. Az ilyen molekulák eddig főként élő szervezetekből származtak. Ezekkel kapcsolatban azonban számos probléma merül fel az ipari alkalmazás során, ezért nagy az igény a helyettesítő anyagok kifejlesztésére. Szilágyi István, az MTA–Szegedi Tudományegyetem Lendület Biokolloidok Kutatócsoport vezetője munkatársaival olyan enzimhatású nanorészecskék kifejlesztésén dolgozik, amelyek a jövőben forradalmasíthatják az enzimkatalízist alkalmazó ipari eljárásokat.

A kutatócsoport olyan nanozyme-ok kifejlesztésén dolgozik, amelyek többféle enzimet is utánozni tudnak. A kutató egyik kedvenc példája a sörgyártás, ahol a fehérjék szét­darabolására papain enzimet használnak. Egy másik enzim­család, a peroxidázok viszont különféle oxidációs folyamatok katalizálása miatt szükségesek a folyamatban. Ám a papain a peroxidáz enzimet is szét­­darabolja, ha hozzáfér, így együttes alkalmazásuk nehézkes. Ha te­hát össze­raknának egy papain- és peroxidáz­aktivitással is rendelkező nanozyme-ot, akkor olyan szerkezetet kapnának, amely mindkét enzimatikus funkciót el tudná látni.

Enzimkatalízis

A multifunkciós nanozyme-kompozitok kifejlesztésével a gyógy­szeriparban olyan széles spektrumú, antioxidáns hatású anyagokra tehetnénk szert, amelyek stabilisak az élő szerveze­tekben uralkodó körülmények között.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka