Kutyaagybank az ELTE-n

Az öregedési folyamatban kiemelt sze­re­pet játszó gén hasonló aktivitást mutat a kutyák és az emberek szöveteiben – állapították meg az ELTE kutatói.


A betegségek és biológiai folyamatok kutatásához alapvetőek a szerv- és szövetmintákat gyűjtő biobankok. A humán, orvosi kutatásokat szolgáló bankoknak komoly irodalmuk és módszertanuk van, de állatoktól származó min­tákat főként tenyésztési, gazdálkodási célból gyűjtenek. A Kutya Agy- és Szövetbank az egészségügyi okok miatt a gazdák által el­alta­tott és felajánlott családi kutyáktól gyűjt mintákat. Az alapítást elsősorban az Európai Kutatási Tanács (ERC) Starting Grantja fedezte, de a Nemzeti Agykutatási Program (NAP) is hozzájárult a mélyfagyasztó és más eszközök vásárlásához. Az ELTE Biológiai Intézete egy jól felszerelt laboratóriummal támogatta a bankot, amely jelenleg több mint 130 kutyaagyat és egyebek között bőr-, valamint izomszövetmintákat őriz.

A világszinten egyedülálló hazai kutyaagybank egyik első kutatási eredménye a Frontiers in Veterinary Science című szaklapban jelent meg. Ebben egy öregedési biomarkert vizsgáltak a kutatók. A kutatásban 26, különböző fajtájú kutya agyának homloklebenyét, váz­izom­­szöve­tét és bőrét vizsgálták. Kiderült, hogy minél idősebb egy kutya, annál magasabb az agy- és izom­szöveté­ben az adott gén expressziója. Az ELTE kutatói szerint a gén ígéretes biomarker, jól jelzi az öregedési folyamat előre­haladott­ságát.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka