Hová tűntek a villámok?

A világ több mint tíz országában dolgozó kutatókkal együtt­működve a soproni ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet munkatársai Földünk villámtevékenységét vizsgálták, és egy érdekes jelenséget figyeltek meg.


A kutatók új módszert dolgoztak ki a globális villámtevékenység napi aktivitásának jellemzésére, amely a villámok által kisugárzott extrém alacsony frekvenciás (ELF) rádiózaj mérésén alapul. A világ 18 kü­lönböző pontján található ELF-mérőállomás adataiból meghatározott, úgynevezett globális villámtevékenység-indexet a jelenleg elérhető legjobb, globális lefedettségű villámészlelő hálózatok méréseivel validál­ták. Egy 19 napos teszt­időszak vizsgá­latával kimutatták, hogy a globális villámtevékeny­ség erőssége néhány nap alatt több mint a felére csökkenhet, ami egy globális jellemző esetén kiugróan nagy változás.

Villámtevékenység globális eloszlásaA 18 ELF-állomás elhelyezkedése (narancsszínű négyzetekkel jelölve), valamint a villámtevékenység globális eloszlása a tesztidőszakban.

A most megjelent publikáció eredményei azt mutatják, hogy egy hideglégkitö­rés, amely előbb Észak-Amerikában extrém hóviharokat okoz, néhány nap alatt elérheti a trópusi területeket, ahol rendkívüli mértékben csökkentheti a zivatarok számát, például az Amazonas-medencében, majd kelet felé sodródva még Afrikában is befolyásolhatja a helyi időjárást.

Az eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy a globális villámtevékenység vizsgálata jelentős mértékben hozzá­járulhat Földünk változó éghajlatának alaposabb megismeréséhez.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka