2012. október 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Hajnali háztetők – irodalmi séta

Vegyük a legújabb technológiát és a magyar irodalom egyik jelentős alakjának művét, adjunk hozzá nagy adag kreatív tervezést és elszántságot, s ezzel tegyünk elérhe­tővé egy sokak számára élvezhető új múzeumlátogatási kalandot.


A Hajnali háztetők – irodalmi séta okostelefonnal vagy táblagéppel bejárható élményséta bemutatkozása eddig osztatlan sikert aratott. Az Ottlik Géza születésének 100. évfordulója alkalmából összeállított programsorozat részeként – a részletek szerencsés egybeesésének köszönhetően – fejlesztett alkalmazás a felhasználókat az információszerzés és a történeti emlékek őrzésének új dimenziójába vezeti be.

2011 őszén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti Intézete a Kreatív Technológia Laborral közösen indított kurzust Digitális múzeum címmel, ahol a hallgatók feladata az volt, találják ki, hogy a jövendő múzeumlátogatók számára milyen múzeum lenne vonzó. A kurzus végén, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kérésére, az MTA SZTAKI eLearning Osztályának közreműködésével megvalósult egy módosított, lokatív technológiával továbbfejlesztett profi alkalmazás.

A PIM évek óta kísérletezik innovatív technológiákkal, és nemcsak kiállításaiban, hanem honlapjain és egyéb fórumain is él a modern média adta lehetőségekkel. Ezért is vette örömmel a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor tanárainak és diákjainak megkeresését, hogy közösen, újszerű alkalmazások felhasználásával mutassák be a magyar irodalom egyes alakjait vagy műveit. A megbeszélések és egyeztetések során számos megvalósításra váró ötlet merült fel. Ezek egyike az az elkészült irodalmi séta, amely okostelefon segítségével kalauzolja az érdeklődőket Ottlik „hajnali háztetőinek” világában.

Az irodalmi séta szoftverének megvalósítására az MTA SZTAKI eLearning Osztálya vállalkozott, a Guide@Hand hangos idegen­vezető alkalmazásuk továbbfejlesztésével. Az e Learning Osztály az elmúlt években a hazai piac több szegmensében is meghatározó szereplővé vált, elsősorban az oktatási és a multimédia területeken végzett tevékenységével, az innovatív termék- és tartalomfejlesztésben, valamint különböző szakértői és kutatásfejlesztési tapasztalatok alkalmazásában.
A Hajnali háztetők ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből egyaránt, a letöltést követően offline üzemmódban vezeti végig felhasználóját a városi sétán.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka