2012. október 5.

Szerző:
Bencze Áron

OWN-X Kft. • own-x.com

Egyedülálló gyorsaság

A WideStar2000 nyomtató sebességével sem a hagyományos tinta­sugaras, sem a lézeres technológia nem képes felvenni a versenyt – jellemzi legújabb fejlesztését dr. Jules Farkas, az OWN-X Kft. elnöke. A világon egyedülálló, a grafikai és CAD szektoroknak szánt széles formátumú nyomtató vezérlőszoftverének fejlesztését a Pan­-non Egyetem Műszaki Informatikai Karával együttműködve végezték.


Az elmúlt évben mutatták be és hozták forgalomba az intelligens színes címkenyomtatót, a SpeedStar 3000-et. Idén pedig egy továbbfejlesztett verziót dobtak a piacra. Ennyire nagy a felvevőpiac?
– A számok egyértelműen azt mutatják: van igény az ilyen jellegű fejlesztésekre. A SpeedStar öt földrészen, 58 országban van jelen, és több mint hétszáz gépet szállítottunk viszonteladóinknak. A SpeedStar címkenyomtató műszaki megoldásainak, illetve az ott alkalmazott Liberty szoftver tapasztalatainak felhasználásával a jóval bonyolultabb WideStar 2000 kifejlesztését viszonylag rövid idő alatt sikerült megoldani. Igaz, az új nyomtató egy kifejezetten széles körű tudományos és technológiai együttműködés eredményeként valósulhatott meg. A nyomtató motorját és a különleges, összesen 352 000 fúvókából álló nyomtatófejeket Amerikában, a San Diegó-i székhelyű Memjet cég készítette.
Az egymás mellé kötött öt nyomtatófejből álló széles formátumú, színes, tintasugaras nyomtatás minden paraméter – minőség, sebesség és ár – szerint a világon egyedülálló megoldást jelent. A nyomtatót vezérlő szoftver létrehozása a magyar partner feladata volt, míg a papír adagolását végző egységet a milánói Rigoli FIME fejlesztette.

Hogyan kapcsolódott a munkába a Pannon Egyetem Műszaki Infor­matikai Kara?
– Ez az egyetem több szálon is kötődik a családhoz, és miután szakmailag is messzemenően megfeleltek az igényeinknek, már a SpeedStar esetében is részt vettek a szoftver fejlesztésében. A kar szakemberei a nyomtató funkcióinak megtervezését, a rendszerintegrációs feladatok koordinálását, valamint a nyomtató vezérlőprogramjának megtervezését és kifejlesztését végezték. A nyomtató kifejlesztése mellett létrehoztak egy olyan módosítható nyomtatóvezérlő szoftverkörnyezetet is, mely a jövőben felhasználható lesz további nyomtatók vezérlésére, nagymértékben lecsökkentve a fejlesztési időt és a költségeket.
A nyomtató működését és vezérlését az OWN-X cég Liberty szoftvere irányítja, az érintőképernyős vezérlést is támogatva. A Liberty Windows alapú ipari processzoron fut, s távoli működéselemzést, valamint hálózati nyomtatást is lehetővé tesz. A szoftver előnye, hogy az újabb és újabb fejlesztéseknél nem szük­séges ismételt betanítást is végezni.

Milyen egyéb technikai paraméterek jellemzik a fejlesztést?
– A széles formátumú nyomtató a kivételesen gyors Memjet nyomtatómotor első papírtekercs-adagolású alkalmazását jelenti. Egyaránt megfelel az ipari és a grafikai szektor, valamint a CAD igényeinek, tekercscsere nélkül lehet vele nyomtatni A0, A1, A2 és A3 méretben. A nyomtatás sebessége 30 centiméter másodpercenként, 18,4 méter percenként. Mindez a grafikai szektor esetében a gyakorlatban óránként ezer négyzetméter anyag kinyomtatását jelenti. A CAD szektorban elterjedt A0-as papírokból óránként 440-450 darab nyomtatható a technológia segítségével, ami az eddigi tintasugaras technológiákhoz képest mintegy 15-szörös gyorsulás. A megoldással lehetségessé válik az 1,067 milliméter papírszélességig vagy az A4–A0 papírméretekig terjedő nyomtatás CMYK színbontásban, 1600 dpi natív felbontásban. A termék jelenleg egyedülálló a világon a széles formátumú nyomtatás területén. A hagyományos tintasugaras, sőt lézertechnológiáknak is szinte lehetetlen felvenniük a versenyt a nyomtató sebességével.
A nyomtató nem kizárólag egy gyors és precíz masinát, hanem teljes körű megoldást is jelent. A koncepció tartalmazza magát a nyomtatót, továbbá a 2-4 papírhenger tárolására alkalmas papíradagolót, az érintőkijelzővel felszerelt fedélzeti számítógépen futó Liberty vezérlőrendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az egyszerű üzemeltetést és karbantartást, továbbá tartalmazza a grafikai szektorban elengedhetetlen, OWN-X RIP szoftvert a hozzá tartozó RIP szerverrel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka