2012. október 5.

Szerző:
B. Szabó Edina

Forráskód-minősítő eszközt fejlesztettek Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem legújabb, világ­szenzációnak is nevezhető innová­ciója nyolcéves kutatás eredménye. A szoftverminőség-biztosítási területen végzett kutatásokon alapuló fejlesztés egyik célja, hogy a megrendelők ellenőrizni tudják a megvásárolt szoftverek valós minőségét, ezáltal csökkentve az üzemeltetési kockázatot.


A szoftverek természetüknél fogva nehezen megfogható és mérhető termékek, ezért a fejlesztőcégeknek komoly szakmai kihívást jelent a szállított termékek színvonalának garantálása, a megrendelők részéről pedig annak ellenőrzése.
A mai kiélezett piaci helyzetben az üzemeltetőknél extrém árérzékenység tapasztalható, s ennek elsősorban a minőség eshet áldozatul; döntő szerepe sokszor szinte kizárólag az ajánlati árnak van. A minőséget középpontba helyező szállítók versenyhátrányba kerülhetnek a tiszavirág-életű, rövid távú sikerekben érdekelt cégekkel szemben. Középtávon azonban már a megrendelői oldalon is egyértelművé válik, hogy a rendszer fejlesztése közben megspórolt kiadások a későbbiekben többszörös költséget jelenthetnek a karbantartás és az üzemeltetés, illetve a szükségessé váló csere miatt. Amennyiben az üzemeltető cégek ellenőrizni tudják a megvásárolt szoftverek valós minőségét, csökken a tesztelési költség és az üzemeltetési kockázat.
A piaci igényt felismerve, a Szegedi Tudomány­egyetem Szoftverfejlesztési Tanszékével együtt­működve 12 hónapos projektbe kezdett a FrontEndART Kft. Közös munkájuk eredményeként született az ISO/IEC 25000 szabványon alapuló objektív kódminősítési eljárás.
A fejlesztés alkalmazásával a szoftverfejlesztő cégek számára termékük karbantarthatósága mérhetővé és fejleszthetővé, az üzemeltető cégeknek pedig a termék valós minősége el­len­őrizhetővé válik. A szolgáltatás az objektív tanúsítvány mellett részletes elemzést is nyújt – amely kritikussági sorrendben mutat rá a szoftver gyenge pontjaira, a fejlesztés gátjaira, elhárítandó hibáira – a megrendelőknek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka