Fenntartható mezőgazdasági rendszert kell megvalósítani
Hatalmas változás küszöbén az európai mezőgazdaság és élelmiszeripar
Számos tanulmány nyújt áttekintést a jelenlegi helyzetről. Szakpolitikai és kutatási ajánlásokat tartalmazó dokumentumok készülnek az EU tagállamai és döntéshozói számára. Az Európai Bizottság pedig létrehozott egy szakértői csoportot, mely folyamatosan vizsgálja a kiadott előrejelzéseket, tanulmányokat, jelentéseket, segítve ezzel a hosszú távú élelmiszer-ellátást várhatóan befolyásoló környezeti, valamint a rendelkezésre álló erőforrásokban történő változások elemzését. Mindez arra utal, hogy hatalmas változás küszöbén áll az európai mezőgazdaság és élelmiszeripar.
De milyen kérdésekkel kell foglalkozni elsősorban ahhoz, hogy biztosítani lehessen a fenntartható élelmiszer-ellátást? És milyen szerep jut a biogazdaságnak az átalakuló mezőgazdaságban? Hogyan valósítható meg egy fenntartható és a környezethez sokkal jobban alkalmazkodó mezőgazdasági rendszer 2050-re? A jelenlegi tendenciákból kiindulva 2050-re előreláthatólag 70 százalékkal fog nőni a globális élelmiszer-kereslet, részben a népesség növekedése, részben az étkezési szokások megváltozása miatt. Az Európai Bizottság által 2050-re kitűzött cél, a fenntartható élelmiszer-fogyasztás és -termelés eléréséhez azonban egyre világosabban látszik, hogy a környezethez lényegesen jobban alkalmazkodó mezőgazdasági rendszer kialakítására lesz szükség. Egy olyan mezőgazdasági gyakorlat bevezetése lenne tehát a feladat, amely a természeti erőforrások fenntartható használatán, a természeti értékek védelmén, továbbá a jó minőségű, egészséges termékek előállításán alapul. Ezért az Európai Bizottság Agrárkutatási Állandó Bizottsága (Standing Commitee on Agricultural Research; SCAR) kezdeményezte egy korai előrejelző rendszer kiépítését, mely hozzájárul a mezőgazdaság általános kihívásainak feltárásához, valamint az élelmiszerrendszerek és a biogazdaság helyzetének áttekintéséhez.
A SCAR előrejelzési jelentések – 2007 óta öt készült – számos kutatási és innovációs kezdeményezés kiindulópontjaként szolgálnak az Európai Bizottság és a tagállamok által közösen létrehozott Európai Kutatási Térségben. A legutóbb kiadott ötödik jelentés az előzőekhez képest valamivel átfogóbb képet mutat, taglalja az élelmiszerrendszerek, a mezőgazdasági, a környezeti és az egészségügyi problémák növekedését, valamint a megoldásuk sürgősségét.

A szerzők arra keresik a választ, hogy milyen ismeretekre van szükség a változáshoz, és miként kell ezt a tudást felhasználni. A kérdés tehát: hogyan juthatunk el a társadalom számára egy biztonságos és igazságos működési térhez a természeti erőforrások és az élelmiszerrendszerek jobb kezelésével? A jelentés a három fő átmenet megvalósításának módjaira összpontosít, és ajánlásokat dolgoz ki egy kutatási és innovációs programhoz. A három elérendő cél: a fenntartható és egészséges étrend mindenki számára, a körkörös biogazdaság kialakítása, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszerrendszerek diverzifikálása. A jelentés szerzői úgy vélik, hogy a több tudás és a jobb szabályozás bevezetése ebben a három átmenetben egy ellenállóbb uniós és globális élelmiszerrendszerhez fog vezetni.
- A fenntartható és egészséges étrend témakörben: olyan mezőgazdasági, halászati és erdészeti módszerek fejlesztése, amelyek változatosabb és magasabb tápértékű étrendet eredményeznek; táplálkozásunk környezeti és társadalmi hatásainak monitorozása és elemzése; új, fenntartható élelmiszerek, élelmiszer-előállítási és -feldolgozási modellek, valamint élelmiszer-minőségi kritériumok fejlesztése; oktatás, kommunikáció kidolgozása a fogyasztók fenntartható és egészséges táplálkozásra ösztönzésére.
- A körforgásos biogazdaság témakörben: stratégiák kidolgozása az antibiotikumok, a szintetikus növényvédő szerek és a műtrágyák radikális csökkentésére a mezőgazdaságban; a gazdálkodás, a halászat és az erdészet gazdaságilag életképesebbé és ellenállóbbá tételének módjai; a mezőgazdaságban, az erdőgazdálkodásban és az akvakultúrában a „lezárt hurok”-hoz szükséges módszerek kidolgozása, hogy így csökkenjen a hulladék, és elérjük a körkörösséget.
- A mezőgazdaság és az élelmiszerrendszerek diverzifikálása témakörben: változatos gazdálkodási és élelmiszer-termelési rendszerek, fenntartható élelmiszer-feldolgozási modellek felállítása; az élelmiszer-kiskereskedelmi csatornák diverzifikálása egy zöldebb, ellenállóbb rendszer érdekében; interdiszciplináris kutatás az ellenálló képesség és a hosszú távú stabilitás növelése érdekében, mert csökkenteni kell a mezőgazdaságban és a táplálékrendszerekben a különféle sokkokkal szembeni kiszolgáltatottságot; az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos ismeretek figyelemmel kísérése, mérése és terjesztése.
Az alultápláltság és az elhízás egyszerre okoz gondot a világ különböző részein
Évek óta figyelmeztetnek a tudósok a klímaváltozásra, a biológiai sokféleség vészes csökkenésére, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésére. Mindezt annyit ismételték, hogy szinte belefáradtunk. De 2020-ban, a pandémia megjelenésével sokak számára világossá vált, hogy ideje változtatni. A jelentés készítői az élelmiszer- és a mezőgazdasági szektor problémáinak a megismerését tekintik az első lépésnek. Becslésük szerint a világ népességének hozzávetőleg nyolc százaléka különböző mértékben alultáplált, míg a népesség 39 százaléka túltáplált vagy elhízott. Általánosan ismert tény az is, hogy aggasztó mértékben csökken a biodiverzitás a bolygón, miként az is, hogy a mezőgazdaság felelős az édesvíz-felhasználás 70 százalékáért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint 30 százalékáért. A teljes élelmiszerlánc a termőföldektől, az erdőktől és halászatoktól a feldolgozóüzemekig, az élelmiszerboltoktól az otthonokig egy 2,25 billió eurós üzlet. Vagyis jól látszik, hogy az élelmiszer-termesztés, -ellátás és -fogyasztás a legalapvetőbb emberi tevékenységek közé tartozik, ha tehát fejleszteni akarjuk Európát és a világot, akkor ez terület kiválóan alkalmas ehhez.
Egy rugalmasabb EU és globális élelmiszerrendszer felé
Milyen tudásra van szükség ahhoz, hogy ezek a változások megtörténjenek? A szerzők véleménye szerint az élelmiszer- és mezőgazdasági szektorban a változásnak a kutatásból és az innovációból kell kiindulnia: „Mit kell tenni, kinek, mikor és hogyan? Ez a jelentés tárgya, legalábbis az élelmiszer- és természeti erőforrásokkal kapcsolatos kutatásban. Célunk, hogy megmutassuk az Európai Bizottságnak és az EU tagállamainak az étrendre, a gazdálkodásra, a környezetre és a kapcsolódó területekre vonatkozó jelenlegi trendeket. Ebből kiindulva elemezzük, hogyan juthatunk el egy jobb világba, az átmenet három fő útvonalára összpontosítva. És megmutatjuk azt is, hogyan segíthet a kutatás és az innováció a jobb szakpolitikák, szabályozások kidolgozásában, valamint a járvány utáni »build back better« cél elérésében.” A jelentés konkrét tanácsokat ad a döntéshozóknak, és fontos hozzájárulást jelent a kutatási politikaalkotás és koordinációs tevékenységek stratégiai tervezési folyamatához, három területre összpontosítva: az étrend és a táplálkozás javítása, az élelmiszerrendszer körkörösségének növelése, valamint az elveszett biológiai sokféleség helyreállítása.
Fenntartható és egészséges étrend mindenki számára
A változás három fő területe közül az első az egészséges, fenntartható étrend biztosítása mindenki számára. Ez ma még Európában sem valósul meg teljes mértékben, szögezik le a szerzők, kiegészítve azzal, hogy a világ többi részével összehasonlítva az európai népesség körében az alultápláltság körülbelül egynegyede a globális mértéknek. Viszont a mértéktelen táplálkozás komoly problémát jelent. Az európai felnőtt népesség több mint fele túlsúlyos, és körülbelül egyhatoda elhízott. A táplálkozási szakemberek által ajánlott hús mennyiségénél átlagosan háromszor többet eszünk, ami extra kockázatot jelent a szív- és érrendszeri, valamint a bél- és egyéb betegségek szempontjából. Túl sok burgonyát és más keményítőt fogyasztunk, viszont nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyeseket, továbbá dióféléket vagy magvakat.
Az okok összetettek. Az elmúlt huszonöt évben az élelmiszerárak Európában gyorsabban emelkedtek, mint a kiskereskedelmi árak inflációja, ami megnehezíti a szegényebb családok számára az egészségesebb ételek választását. A rohamosan növekvő városok egyik következménye, hogy a lakosság mind nagyobb része kerül távol az élelmiszerek forrásától, így nem is ismeri azokat. A globális élelmiszeripar pedig egyrészt követi, másrészt viszont befolyásolja a fogyasztók ízlését a keményítőben gazdag vagy édesebb ételeket illetően. Pedig ha az emberek a táplálkozási előírások szerint étkeznének, például a kevés húst és sok zöldséget tartalmazó mediterrán étrendet követnék, máris csökkenne számos táplálkozási és környezeti probléma, mert amit eszünk, az elválaszthatatlanul összefügg a környezeti hatásukkal.
Óriási erőfeszítést igényel minden változás, mivel korlátokat kell átlépni az ipari struktúrákban, a fogyasztói preferenciákban, a társadalmi szervezetekben. A technológiai innovációk lehetnek a változás katalizátorai, valamint az egyre erősödő társadalmi trendek is segíthetnek ebben: például a globális felmelegedés tudatosulása már most is milliókat ösztönöz, késztet a szokásaik megváltoztatására. Egy változatosabb és tápláló étrend eléréséhez fejleszteni kell a mezőgazdasági, halászati és erdészeti módszereket. És szükség lenne új, fenntartható élelmiszerek, élelmiszer-előállítási és -feldolgozási modellek, élelmiszer-minőségi kritériumok kidolgozására, valamint az étkezés környezeti és társadalmi hatásainak elemzésére és nyomon követésére. Gondoskodni kell egy jobb városi élelmiszer-környezet kialakításáról is, amely hozzásegít az egészségesebb, fenntarthatóbb élelmiszerek kiválasztásához és vásárlásához. A változás első lépéseként a fogyasztókat és a termelőket is tájékoztatni kell arról, miként lehet az étrendet egészségesebbé és fenntarthatóbbá tenni. Ez ugyan már ma is létezik, de nem elég széles körben hozzáférhető. A társadalmi normák megváltoztatására irányuló konkrét intézkedések magukban foglalhatják a figyelemfelkeltést, az oktatást, valamint a reklámozás szabályozását is. A technológiai változások is átalakíthatják az étkezési szokásainkat és az étrendünket, mint például a digitális innováció és a mesterséges intelligencia vagy a bio- és géntechnológia.
Áttérés a körkörös biogazdaságra
A mezőgazdasági termelést jelenleg a rendszerek sokfélesége jellemzi. A lineárisról a körkörös biogazdaságra való áttérés szükségessége az 5. jelentés készítőinek egyik legfontosabb üzenete. A körforgást be kell építeni a gazdálkodás, az akvakultúra, a halászat és az erdészet minden szakaszába, valamint a hozzájuk kapcsolódó iparágakba, az összes erőforrás fenntartható és hulladékmentes felhasználására törekedve. Mezőgazdasági-élelmiszeripari rendszereink legnagyobb problémái közé tartozik az a hatalmas mennyiségű erőforrás, amit vagy elpazaroltak, vagy nem használtak fel. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (Food and Agriculture Organization; FAO) becslése szerint az emberi fogyasztásra előállított élelmiszereknek évente körülbelül egyharmada elvész vagy elpazarolják – közel ezermilliárd dollár értékben. Ennek az összegnek már a fele is elég lenne a világ összes alultáplált emberének az etetésére.
A körforgásos gazdaság EU-s terminológia, de számos ország kormánya tesz erőfeszítéseket a pazarló gyakorlatok megfékezésére és leállítására, a termékek körforgásának megtervezésére, valamint a lépcsőzetes ellátási láncok kialakítására, ahol összekapcsolják az egyik folyamat kimenetét egy másik folyamat kezdetével. A biogazdaság körkörössé tételéhez szükség van arra, hogy a különböző ellátási láncok összekapcsolódjanak egymással, különösen regionális szinten. A Bizottság legutóbbi körforgásos gazdaságra vonatkozó cselekvési tervét a helyes irányba tett lépésnek értékelik a szerzők, és kitérnek arra is, hogy ma sokan támogatják az agroökológiát, jobban kihasználják az agroökoszisztéma különböző részeinek természetes kölcsönhatását. Például regeneratív mezőgazdasági módszerekkel a gazdák a talaj élővilágának természetes javításán dolgoznak, nagyobb figyelmet fordítva a vetésforgóra, a szerves trágyákra, a növénytakaróra és a növények okos kombinációjára. A gazdálkodók körében szükség van a digitális technológiák ismeretére a hatékonyság növeléséhez és a veszteségek csökkentéséhez, továbbá az új típusú ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz.
A változás érdekében meg kell küzdeni a magas kezdeti beruházási költségekkel, ezek enyhíthetők a hitelfelvételek támogatásával vagy egyéb állami támogatási mechanizmusokkal. A bioalapú körforgásos gazdaság kialakítása érdekében új logisztikai és digitális infrastruktúrák kiépítésére, új üzleti modellek kidolgozására van szükség, valamint új anyagokra, bioműanyagokra, hulladékátalakítási technikákra és egyéb alapvető eszközökre is. A körkörösség kialakításánál a lépcsőzetesség és a teherbíró képesség elvét kell alkalmazni a biogazdasági rendszerek teljes egészére, a termeléstől a fogyasztásig. Ám a változtatáshoz számos akadályt kell leküzdeni, ezért új szabályozásra van szükség. De a változás fel is gyorsulhat, ha a politikai döntéshozók nagyobb mértékben kihasználnák például azt, hogy a világjárvány miatt az emberek – beleértve a gyártókat, a feldolgozókat, a kiskereskedőket és a fogyasztókat – jobban tudatában vannak az élelmiszerláncok sérülékenységének. Az éghajlati aggályok szintén lendületet adhatnak a cselekvéshez.
A mezőgazdaság és az élelmiszerrendszerek diverzifikálása
A sokszínűség az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban változatos és kiegyensúlyozott étrendet tesz lehetővé. Mégis a rendelkezésre álló 14 ezer ehető növényfaj közül általában csak 150-et, 200-at használunk, ezek közül is a leggyakrabban csupán hármat: a rizst, a kukoricát és a búzát. A diverzitás csökkenésének a táplálkozásban sokféle oka van. A fogyasztók – részben az élelmiszeripar hatására – gyakran választanak energiadús ételeket. A kormányok is tehetnek a problémáról, mivel a világ számos részén a kormányzati támogatások elosztása a nagyobb, szakosodott termelők irányába torzítja a piaci dinamikát. Pedig a rugalmasság érdekében a nagyobb diverzitás felé kell törekednünk a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, ahogy általában a társadalomban is.
Kutatni kell a változatos gazdálkodási és élelmiszer-termelési rendszereket és a fenntartható élelmiszer-feldolgozási modelleket. A változás indulhat a gazdaságból, ahol napjainkban sok ígéretesnek tűnő kísérlet folyik. Az európai zöld megállapodás, valamint az EU biológiai sokféleségre vonatkozó stratégiája fontos lépés e tekintetben. A szerzők kiemelik, hogy a változáshoz szükséges konkrét lépések a tudásintenzív innovációval kezdődnek, ideértve a digitális és genomikai technológiákat is. Új ötletekre, jobb megértésre, könnyebb megoldásokra van szükség a mezőgazdasági rendszerek ökológiai működésének elősegítése érdekében. Ennek részeként a gazdálkodókat ösztönözni lehetne több ökoszisztéma-szolgáltatás nyújtására, és hangsúlyozni kellene az ökoszisztéma-szolgáltatások szerepét, mint mindenki jólétének forrását.
Emellett változatosabb ellátási láncokat és piacokat kell kiépíteni, hogy a gazdák befektethessenek a termékek és szolgáltatások gazdaságon belüli diverzifikációjába. A mai termelési stratégiákat, amelyek gyakran specializáción és méretgazdaságosságon alapulnak, fokozatosan fel kell váltani a sokszínűségen alapuló üzleti stratégiákkal. Környezetvédelmi politikákra – előírásokra, normákra és fiskális ösztönzőkre – van szükség annak biztosítására, hogy a nagyobb élelmiszeripari vállalatok ezt hiteles lehetőségnek tekinthessék. Nagyobb koherenciára van szükség az éghajlat-, a mezőgazdaság- és a szociális jóléti politikák között.
Végül pedig ösztönözni kell, hogy a vállalatok a szokásos profitcéljaikhoz hozzáadják a társadalmi és környezeti felelősségvállalás céljait is. Ez lehetővé tenné a biológiai sokféleség megőrzésére irányuló politikákat, amelyek részben az önkéntes üzleti kötelezettségvállalásokon alapulnak.•