Kirándulni jó

Folyók ölelésében címmel nyílt kiállítás a Mezőgazdasági Múzeumban a Duna–Dráva Nemzeti Parkról. A Vajdahunyadvárban megrendezett tárlat az ország nemzeti parkjait bemutató sorozat része.


KiállításForrás: Agrárminisztérium

A Duna–Dráva Nemzeti Parkot 1996 tava­szán hozták létre, megközelítőleg ötvenezer hektár kiterjedésű területen. A folyók mentén meghúzódó ártéri erdőkben színes és változatos az élővilág. A tájképet az áradások, és ezek következtében a hordalék alakítja. A Duna és a Dráva völgyében vadban, erdőben és legelőkben bővelkedő területek, valamint a folyó tiszta vizében veszélyeztetett halfajok is vannak. Madárvilágából pedig országosan is kiemelkedő természeti értéket képvisel a fekete gólya és a rétisas. Ennek a sokszínű élővilágnak a fennmaradását biztosítja a Duna–Dráva Nemzeti Park, öt tájvédelmi körzet és 19 természetvédelmi terület.

A világon egyedülállóan öt ország – Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia – részvételével meg­alakult Duna–Dráva–Mura bioszféra-rezervátum szintén se­gíti a terület megóvását, ahol a park igazgatóságának működtetésében há­rom látogató­központ, 23 tanösvény, hat barlang, egy arbo­rétum, négy tematikus bemutatóhely és öt szálláshely található, me­lyeket tavaly több mint száznegyvenezer re­giszt­rált látogató ke­resett fel. A tárlat célja, hogy felkeltse a kö­zönség érdeklődését a Duna–Dráva Nemzeti Park természeti kincsei és értékei iránt, és az aktív kikapcsolódási lehetőségek meghozhatják a látogatók kedvét egy kiránduláshoz is.•

Címlapkép forrása: Agrárminisztérium


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka