Növények emelt szintű stressztűrése

A klímaváltozás és a felgyorsult nemzet­közi élelmiszer-kereskedelem hatásai miatt egyre több új növényi kórokozó jelenik meg Magyarországon is.


A ’Columbia’ dohány fajhibrid fokozott mértékben képes ellenállni a dohány-mozaikvírus fertőzésének (balra), valamint a paraquat gyomirtó szer (25 és 50 μM) által okozott szöveti károsodásnak (jobbra). Forrás: HUN-REN ATK NÖVI

A HUN-REN Agrár­tudományi Kutató­központ Növény­védelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) kutatói a növényi vírus­­fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség új mechanizmusát tárták fel egy nemzetközi együtt­működés keretében. Eredményeiket a Molecular Plant-Microbe Inter­actions folyóiratban publikálták.

Régóta ismert, hogy a szalicilsav nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a termesztett növények, például a dohány, a paradicsom és a burgonya sikeresen ellenálljanak a különféle kórokozóknak. Egy antioxidáns molekula, a glutation szintén fontos sze­replője a növényi kórokozókkal szembeni rezisztenciának. 

A kutatók rájöttek arra, hogy egy dohány fajhibrid (Nicotiana edwardsonii ’Columbia’) a vírus­fertőzésnek úgy képes hatásosan ellenállni, hogy a szalicilsav túltermelése mel­lett a vírus kórokozó támadását követően a glutation is bekapcsolódik a növény védekezé­sébe. A kutatók igazolták továbbá, hogy a növényeknek ez az emelt szintű stressz­tűrése baktériumos fertőzések­kel és gyom­irtó szer által okozott szöveti károsodással szemben is védelmet nyújt. Két növény­kórokozó baktérium (Pseudomonas tabaci és Pseudomonas syringae pv. tomato) fertőzése esetén a ’Columbia’ dohány fajhibridben a szokásosnál jóval kisebb mértékű szövet­elhalásos tünetet, illetve baktérium­szaporodást észleltek a tudományos vizsgálat során.•

Címlapkép forrása: HUN-REN ATK NÖVI


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka