Fehérjebevitellel a rák ellen

A Semmelweis Egyetem kilenc kutatócsoportját támogatja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kutatói kreativitást és a kiválóság megerősítését célzó témapályázata. A II. Sz. Patológiai Intézetben működő MTA TKI Molekuláris Onkológia Kutatócsoport tudományos tanácsadója, dr. Enyedi Ágnes A plazmamembrán Ca2+ATPáz sejtvándorlást szabályozó szerepe címmel vezet támogatott kutatást.


„Kutatásaink középpontjában a kalciumion-háztartás fenntartásában kulcsszerepet betöltő fehérjecsalád, a plazmamembrán kalciumion pumpa áll. Ez a fehérje hatékonyan távolítja el a felesleges kalciumionokat a sejtekből, ezáltal több más tényezővel együtt biztosítja a nyugvó egészséges sejtek alacsony kalciumion-koncentrációját” – tudtuk meg dr. Enyedi Ágnestől, akinek kutatócsoportja nemrégiben a fehérjecsalád egyik tagját melanóma sejtmodellekben tumor metasztázis szuppresszorként azonosította.

Migráló melanóma sejt frontjában a kalciumion pumpa az aktin citoszkeletonnal együtt helyezkedik el.

A sejtek jelátviteli folyamataiban a kalciumion fontos hírvivő szerepet játszik, központi szerepe van a sejtek túlélése, öregedése szempontjából is, ezért a sejtek kalciumion-koncentrációja nagyon szigorúan szabályozott. Érthető módon a kalciumion-háztartás felborulása kóros folyamatokat indít a sejtekben, és ez nemegyszer tumorképződéshez vezet.

A kalciumion pumpa fehérjék jelátvitelben betöltött szerepének megértéséhez nagyban hozzájárult a csoport korábbi, a neves Science Signaling folyóiratban publikált eredménye, amelyben leírták, hogy a fehérjecsalád egyes tagjai aktívan részt vesznek a jelátvitel szempontjából fontos kalciumjelek térbeli és időbeli mintázatának (így feltehetően az adott sejttípusra jellemző sejtválasz) kialakításában is.

A csoport legutóbbi munkájában a kalciumion egy merőben új szerepére világított rá. Ismert, hogy a tumor áttétképződésében (metasztázisban) a sejtek migrációs képességének van lényeges szerepe. Az International Journal of Cancer szakfolyóiratban közlés alatt lévő cikkükben bemutatták, hogy a kalciumion pumpa család egyik tagja képes a rendkívül agresszív melanóma sejtek migrációját leállítani. Egérmodellekben igazolták, hogy a fehérje mesterséges bevitele számottevően csökkenti a melanóma sejtek áttétképző hajlamát, ezáltal tumor metasztázis szupresszorként működik a sejtekben. Ezek az eredmények új utakat nyithatnak a daganatterápiában. (A felfedezés jelentőségére ugyanabban a számban a szakfolyóirat szerkesztői is felhívják a figyelmet.) A melanóma sejtek vizsgálatán kívül a csoport további rákos sejtmodelleken (például emlő, vastagbél) is kutatja a kalciumion pumpa szerepét a tumorprogresszióban.

A kutatócsoport munkáját elsősorban OTKA–NKFI pályázati támogatásokból finanszírozza, de sok segítséget kapnak a SOTE II. Sz. Patológiai Intézet munkatársaitól is. Évekre visszamenőleg jó a kapcsolatuk az egyesült államokbeli Mayo Klinikával és egy párizsi munkacsoporttal. Az utóbbi években a melanóma kutatások révén igen jó kapcsolat alakult ki a Bécsi Orvosi Egyetem kutatóival.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka