2017. február: jegyzet, portré, agykutatás, tudomány, építés, vízgazdálkodás, agrárium, innováció, kiállítás/konferencia, egyetem, ipari automatizálás, robotika, it, energiagazdálkodás, zöldkörnyezet, hulladékgazdálkodás, startup, okostechnológia
2017. február 9.

Szerző:
S. K.

ELIXIR program

Hazánk is csatlakozott a legszélesebb körű európai élettudományi adatbázis-hálózathoz január 1-jétől; a konzorciumi megál­la­podást Pálinkás József, a Nemzeti Kuta­tási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke írta alá.


Az ELIXIR (European Life-sciences Infrastructure for biological Information) program 21. tagjaként Magyarország csatlakozása kiváló lehetőséget teremt a magyar kutatók számára, hogy a kísérleteik eredményeként kapott adatokból a legmegfelelőbb módszerek igénybevételével vonhassanak le biológiailag fontos következtetéseket szá­mos területen, mint például az agykutatás, az immunológia, a fehérje-biokémia és fehérjeszerkezet-előrejelzés, a biológiai hálózatok kutatása, illetve agrár területen a haszonállat- vagy haszonnövény-genomika.

Az Európai Bizottság és a tagországok által közösen finanszírozott ELIXIR lehetővé teszi, hogy az európai élettudományi kutatóműhelyek integráltan tárolják és szervezett hálózatban osszák meg kutatási adataikat, amelyekhez így a tudományos közösség könnyen hozzáfér.

Jelenleg folyik az ELIXIR hazai csomópontjának kialakítása, amelyet Patthy László, az MTA TTK Enzimológiai Intézet munkatársának koordinációjával a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) fog vezetni. A csomópont elsősorban újszerű eszközökkel, szolgáltatások­kal és adatbázisokkal foglalkozik majd a fehérjeszekvencia- és fehérjeszerkezet-kutatás, a DNS-szekvencia-elemzés, to­vábbá a transzlációs orvostudomány területén.•

 
2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

2019. október – Közlekedésfejlesztési különszám

Hírlevél feliratkozás

Innotéka