2014. február 5.

Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda • detti.unideb.hu

Együttműködés az egyetemi tudástranszfer hatékonyságának növelésére

A Debreceni Egyetem Tudás- és Technológia Transzfer Iroda (DE TTI) számos együttműködésben vett részt az elmúlt évben az egyetemi tudástranszfer tevékenység feltételeinek fejlesztése és hatékonyságának növelése céljából.


Tavaly tíz egyetem részvételével alakult meg a Felsőoktatási Technológia- és Tudástranszfer Fórum, mely a hazai technológiatranszfer irodák közös érdek-képviseleti platformja. A fórum fő céljai a hazai felsőoktatási intézmények tudástranszfer szemléletének formálása és a szellemitulajdon-hasznosítás feltételrendszerének fejlesztése. Hiánypótlónak tekinthető az a gyakorlati útmutató, amely több hazai egyetemi technológiatranszfer iroda közös munkájának eredményeként készült el, és a felsőoktatási intézmények részére fogalmaz meg ajánlásokat tudástranszfer tevékenységeik fejlesztéséhez – európai szintű irányelvek és a nemzetközi gyakorlat alapján.

Az elmúlt évben számos innovációs rendezvény és képzés valósult meg a gyakorlati együttműködés elősegítése céljából. 2013 májusában a DE TTI és az ASTP (Association of European Science & Technology Transfer Professionals) által közösen szervezett technológiatranszfer kurzuson közel harminc szakember vett részt a hazai technológiatranszfer irodák képviseletében. A kétnapos képzés során brit technológiatranszfer szakértők interaktív szemináriumokon osztották meg tapasztalataikat a magyar kollégákkal – tudta meg lapunk dr. Bene Tamástól, a DE TTI vezetőjétől.

A FORT projekt keretében meghirdetett országos innovációs ötletpályázatra húsz pályamű érkezett Debrecenbe, közülük két projekt 5000 euró értékű közvetlen támogatásban részesült a nemzetközi zsűri döntése nyomán.
A debreceni technológiatranszfer iroda helyi szinten is az együttműködésre épít: hallgatói és kutatói programok szervezésével, a kutatási együttműködések támogatásával, a hasznosítási folyamatok menedzselésével és az ipari kapcsolatok fejlesztésével komplex módon igyekszik hozzájárulni a Debreceni Egyetem innovációs stratégiájának megvalósításához.
A Central Europe Program által támogatott FORT projektről bővebb információ a http://project-fort.com oldalon érhető el.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka