Díjátadás a szellemi tulajdon világnapján

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a szellemi tulajdon világnapjához kapcsolódó rendezvénye keretében idén öt díjazott kapta meg a szellemi­tulajdon-védelem területén kiemelkedően teljesítőknek járó Millenniumi Díjat.


A Millenniumi Díj kitüntetettjeiA Millenniumi Díj kitüntetettjei (balról): Barabás Árpád, a Barabás Téglakő Kft. ügyvezetője, Bartos Erika író, a Zwack Unicum Nyrt. képviseletében Kovács Dávid Gábor marketingigazgató és Bándy Tamásné szabadalmi ügyvivő, Magócsi Tamás, a Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft. műszaki igazgatója, továbbá Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization; WIPO) 2000-ben döntött arról, hogy április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává nyilvánítja. Az idei világnapon a nők álltak a középpontban, illetve az a tény, hogy a szellemi­tulajdon-védelem terén még mindig igen alacsony a hölgyek aránya, pe­dig tudásuk, kreativitásuk, látásmódjuk alapján nagyobb figyelmet és elismerést érdemelnének.

Az SZTNH rendezvénye az alkotóerő reflektorfénybe állítását, az oltalomszerzés népszerűsítését és a területen dolgozók elismerését állította középpontba.

„A tudományos pálya egyelőre nem minden nő számára könnyű terep, és ugyanígy a szellemitulajdon-védelem területén is számtalan kihívással kell megküzdeniük. Be kell látnunk, hogy olyan időszakot élünk, amikor a gazdasági fellendülés alapját az ellenálló képesség kiépítése és megerősítése jelenti. Éppen ezért a nők intenzívebb bevonása a szellemitulajdon-jogok rendszerébe arra lehet jó módszer, hogy az innováció, a kreativitás és az üzleti növekedés felgyorsuljon. Ha nem ismerjük el és nem támogatjuk a nők innovációhoz és kreativitáshoz való hozzájárulását, akkor olyan értékes ötletekről és meglátásokról maradunk le, amelyek áttörést hozhatnak az orvostudománytól a technológiai területeken át a kreatív iparig bárhol. A szellemi tulajdon világnapján kötelezzük el magunkat amellett, hogy támogatjuk és erősítjük a nőket a tudomány, illetve a szellemi tulajdon területén, és elismerjük létfontosságú szerepüket” – emelte ki köszöntőjében Gyetvainé Virág Dóra, az SZTNH elnökhelyettese.

A díjazottak

A térburkolatgyártással foglalkozó Barabás Téglakő Kft. célja, hogy Magyarországon a családi házak udvarai, a közterületek és a lakóövezetek burkolatainak minősége a nyugati színvonalat érje el. Termékeiket oltalmi portfólióval védik, és a jogérvényesítésre is nagy figyelmet fordítanak.

Bartos Erika Pro Familiis-díjas meseíró Bogyó és Babóca sorozatának tudatos brandépítése eredményeként alkotásai több különböző termékkörben is megjelentek: illusztrált kiadványai és az animációs filmsorozat mellett ajándéktárgyakban, társasjátékokban és egyéb játékok formájában is találkozhatunk az általa életre hívott karakterekkel.

A 2020-ban elindult Déryné Program összetett módon nyújt támogatást a színházi szakma eddig perifériára szorult területeinek, küldetése, hogy feltámassza, felpezsdítse a vidék kulturális életét. A program jelmondata: „Színház mindenkinek!”

A Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft. fő profilja a kerámiaszelepek fejlesztése, gyártása és forgalmazása többféle kialakításban, egykaros, joystick, kerékpáros, terelő, nyomáskiegyenlítő, termosztatikus, öko és újabban nyomógombos kategóriákban. Stratégiájuk alapja a folyamatos fejlesztés, amelyet egy 25 fős mérnökcsapat felügyel.

A Zwack Unicum Nyrt. közel két évszázados tradícióira, szakmai presztízsére, szakértelmére, stabil értékeire építve dinamikus, folyamatosan megújuló társaság. Innovatívan fejlesztenek, figyelmet fordítva az iparjogvédelemre is, védjegyeik mellett számos formatervezési mintával és használati mintával is rendelkeznek.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka