2014. március 5.

Szerző:
S. K.

National Instruments – Budapest • hungary.ni.com • National Instruments – Debrecen • ni.com/debrecen

Az innováció legújabb mérföldköve

2013. október 1-jén került sor a National Instruments Science Parkjának alapkőletételére, mely a vállalat magyarországi fejlődésének legújabb mérföldkövét jelzi. A közel négymilliárd forint összköltségű beruházásból egy laborokat is magában foglaló új épület létesül, továbbá új tech­nológiai megoldásokat szolgáló eszközök és egy prototípus gyártósor kerülnek beszerzésre, mindemellett pedig informatikai fejlesztés is megvalósul a projekt keretében.


A National Instruments tevékenységének középpontjában az innováció áll

Az 1976-ban alakult, texasi székhelyű National Instruments (NI) – a méréstechnika, vezérlés és automatizálás területén a világ egyik vezető multinacionális vállalata – olyan eszközöket fejleszt a mérnökök és kutatók számára, amelyek elősegítik a termelékenység, innováció és felfedezések fejlődését. Az NI termékek felhasználása rendkívül széles skálán mozog, az oktató- és játékrobotok vezérlésétől különböző precíziós orvosi műszerek vagy éppen szélturbinák tesztelésén át a világ legnagyobb fizikai kísérleti eszközeinek, köztük a CERN által működtetett részecskegyorsítónak (Large Hadron Collidernek) a működtetéséig terjed.

A vállalat magyarországi története 2001-ig nyúlik vissza, amikor Debrecenben megalakult a National Instruments első tengerentúli gyártóbázisa. Kezdetben a gyártás volt a fő cél, amely a mai napig is meghatározó, hisz a vállalatcsoport hardvergyártásának több mint 85 százaléka Debrecenben, az NI Hungary Kft.-nél történik. Az évek során végbemenő dinamikus fejlődésnek köszönhetően ma már itt kapnak helyet olyan globális, illetve regionális kiszolgálóközpontok is, mint az informatikai fejlesztői részleg, a jogi és a pénzügyi csoportok, valamint a vevői megrendelések feldolgozásával foglalkozó egység. A gyártást szakképzett mérnökök támogatják, a kutatás-fejlesztési mérnökcsoport működésével pedig a vállalat igazi tudásközponttá nőtte ki magát a régióban.

Budapesten található az NI Kelet-Európát kiszolgáló kereskedelmi és marketingközpontja, amely szintén több mint egy évtizede – a debreceni csapattal szoros együttműködésben – segíti a hazai mérnököket, kutatókat, oktatókat és diákokat munkájuk hatékonyságának fokozásában.
Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti időszakának törekvéseivel összhangban az NI életében is központi szerepe van a kutatás-fejlesztés és innováció támogatásának, ezt a vállalat történetében elért mérföldkövek is bizonyítják.

A National Instruments magyarországi jelenlétének mérföldkövei

A National Instruments magyarországi tevékenységének emlékezetes, szimbolikus eseménye volt, amikor Orbán Viktor miniszterelnök 2002. március 27-én átvágta a szalagot a debreceni gyárépület átadásakor. A folyamatos innovációt és a vállalat bővülését fémjelzik az olyan további állomások is, mint a 2007. február 14-én átadott egymilliárd forintos beruházás eredményeként Debrecenben létrejött Nemzetközi Disztribúciós Központ, valamint a magyar kormánnyal kötött Stratégiai Együttműködési Megállapodás aláírása, melyre 2013. február 15-én, szintén a debreceni telephelyen került sor.

A fenti sikereket követően a Science Park kialakítása a vállalat életében új fejezetet nyitott. Az NI Hungary Kft. a 2013. január 10-én hozott kormányhatározat értelmében az ’NI Hungary Kft. Science Parkja’ elnevezésű, hozzávetőleg négymilliárd forintos összberuházást megvalósító projekt 1,914 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő állami támogatásban részesült.

A támogatott beruházás tartalmazza egy 6000 négyzetméter alapterületű, 300 fő befogadására alkalmas tudományos park létrehozását, amely az üzleti és az egyetemi kutatás-fejlesztési együttműködés eddiginél szorosabbá tételére irányul. Az új épület a meglévő épületegyütteshez kapcsolódóan teret biztosít majd a kutató-fejlesztő kollégák jelenlegi munkaállomásainak bővítéséhez, továbbá az itt kialakításra kerülő nyitott laboratórium létrehozásához, mely a projekt egyik központi eleme.

A National Instruments Science Parkjának küldetése

A nyitott labor lehetőséget teremt az oktatási intézményekkel kialakított együttműködés bővítésére és még hatékonyabbá tételére, így a vállalat aktívan hozzájárulhat a jövőbeni szakemberképzés elősegítéséhez. A gazdasági élet szereplői és az oktatási intézmények közti szorosabb együttműködés révén lehetővé válik, hogy a vállalatok részt vegyenek a gyakorlati oktatás és képzés kialakításában, ennek eredményeként pedig a végzett hallgatók olyan piacképes tudás birtokában léphetnek a munkaerőpiacra, mellyel a modern ipar keresett szereplőivé válhatnak. Az így megvalósuló infrastrukturális beruházásnak köszönhetően azon túl, hogy az oktatók és diákok megismerhetik és használhatják az NI eszközeit, a vállalat hozzájárul a hazai és nemzetközi műszaki tárgyú kutatás-fejlesztési programok fejlesztéséhez és Magyarország versenyképességének növeléséhez.

Az oktatási lehetőségek mellett az üzleti szféra szereplői is igénybe vehetik a nyitott laboratórium eszközparkját és szolgáltatását a magánszemélyektől az egyéni vállalkozókon át a kis- és középvállalkozásokig, és ez segítséget nyújthat számukra akár új technológiák vagy termékek fejlesztéséhez is. Ezenfelül a vállalat az Open Manufacturing keretében lehetővé teszi a potenciális vevőknek a gyártócsarnok megtekintését is, ahol a késztermékek mellett a gyártás folyamatába is betekinthetnek az érdeklődők.

Élvonalbeli technológia

A Science Park megépülésével így egy minőségi és modern környezetben valósulhat meg 2014 végére a mérnökeink és kutatóink számára egy olyan új technológia alkalmazása, mely máshol nem lenne elérhető. Ennek eredményeként új termékcsoportok proto­­típus- és próbagyártásában is részt vehet a vállalat, ami lehetőséget ad a K+F tevékenység fejlesztésére és bővítésére. Ily módon a National Instruments elősegítheti a szakképzés gyakorlatorientáltságának megteremtését és a magas hozzáadott értéket igénylő tudás fejlesztését, amely során az üzleti élet szereplői, a diákok és kutatók a mérés és automatizálás területén élvonalbeli eszközökkel ismerkedhetnek meg és végezhetnek kísérleteket.

A folyamatos innováció szolgálatában

Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője nyilatkozatában kiemelte, hogy a Science Park egyik legfontosabb eleme a nyitott labor: „Ki szeretnénk ugyanis nyitni kapuinkat azon közép­iskolások és egyetemi hallgatók előtt, akik már korábban is bekapcsolód­tak LEGO Mentor programjainkba. Azonban úgy gondoljuk, hogy annak érdekében, hogy a program ezután is sikeres legyen, tovább kell lépnünk. Ez tehát nem csupán egy egyszerű beruházás, hanem valójában egy nyitott labor, amely akár a kis- és középvállalkozások, akár a fiatalok előtt is nyitva áll. Fontos, hogy itt olyan szolgáltatás biztosításáról van szó, melynek középpontjában a hozzáadott értéket jelentő tudás támogatása áll, mely tudás eredményesen hasznosul a gazdasági életben, és hozzájárul Magyarország nemzetközi versenyképességének növeléséhez.”


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka