2014. március 5.

Szerző:
Bencze Áron

GEDIA Hungary Kft. • gedia.com

Tudás és szakértelem találkozása

Az autógyártás területén egyre fontosabb szerepet kap az alapanyagok súlycsökkenése – mutatott rá az egyik kutatás-fejlesztési irányra Fenyvesi József, a GEDIA Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Az innovatív megoldások érdekében a hazánkban 2007 óta jelen lévő, elsősorban préselt és hegesztett biztonsági és ütközésvédelmi karosszériaelemeket gyártó cég a győri Széchenyi István Egyetemmel kívánja szorosabbra fűzni kapcsolatát.


Milyen kézzelfogható eredményeket várnak az együttműködéstől?
– A közeledés néhány esztendeje kezdődött Kardos Károly professzornak köszönhetően, majd idén év elején gyakorlatiasabbá vált a kapcsolat, megpróbáltunk olyan közös pontokat találni, ahol kézzelfoghatóvá válhat az együttműködés. Az elmúlt időszakban ugyanis számos olyan műszaki fejlesztés valósult meg a Széchenyi Egyetemen, melyek eredményeképpen lehetővé vált az autóiparban használatos legmodernebb gyártási technológiák támogatása. Elsősorban a modellezés, a szimuláció, a felületi szkennelések és az optikai rendszerek területén. El kell ismernem, engem is meglepett az a kreativitás és innovatív tudás, amelyet a felsőoktatási intézmény képvisel. Egyik kutatásuk például a présszerszámok területén ért el 10 százalékos súlycsökkenést. De egyebek között válaszokat találtak olyan hőtágulási, szerszámkopási vagy éppen alkatrész-szakadási problémákra, amelyekkel mi is igen gyakran találkozunk.

A szervoprések a hatékonyságot biztosítják

A tudás felhasználása mellett a humánerőforrás megszerzése is szempont lehet?
– Megrendelőink igényei egyre komolyabb saját fejlesztéseket követelnek meg, ehhez pedig elengedhetetlen a speciális szaktudás. Határozott célunk, hogy Magyarországon egy gyártástechnológiai támogató mérnökségi bázist hozzunk létre, ennek első lépéseként egy ideje már CAD-mérnököket foglalkoztatunk. Természetesen a fejlődéshez nagyobb létszámra van szükség, és bár tisztában vagyunk azzal, hogy az Audi komoly konkurencia, mégsem tartjuk lehetetlennek, hogy többeknek perspektívát jelentsen a GEDIA cégcsoport.

Mivel lehetne meggyőzni egy most végző mérnököt?
– Kapacitásunk 30 százalékát a BMW számára végzett fejlesztések és a gyártás teszi ki, ugyancsak ekkora mértékben ad munkát a Volkswagen cégcsoport is, a maradék harmadot pedig a Mercedes és Suzuki megrendelései jelentik. Piacvezető partnereink mellett dinamikus fejlődés jellemzi a céget, árbevételünk tavaly elérte a 36 millió eurót, és az autóiparban tapasztalható konjunktúrának köszönhetően idén 20-25 százalékkal növekedni fog. Gépparkunk is jelentősen bővült: a BMW, az Audi és a Suzuki projektjeihez rengeteg új gyártóeszköz érkezett, többségében robotgyártó cellák, ezért már tavaly megkezdődhetett a tömeggyártás e márkák esetében, de a kapacitás idén fog kiteljesedni. Emellett mind a két 1100 tonnás transzfer présgépünk három műszakban maximális kihasználtsággal működik, a cég létszáma pedig elérte a 300 főt, ami fejlesztésre specializálódott cégek esetében kifejezetten jó eredménynek számít. A munkafolyamatok szüntelen optimalizálása ellenére elértük fizikai határainkat, így a közeljövőben üzemünk újabb bővítésre szorul a tatai ipari parkban.

A robottechnológia elképzelhetetlen szakemberek nélkül

Milyen kutatás-fejlesztési irányok esetében várható áttörés a közeljövőben az autógyártás területén?
– Az új technológiák mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az újabb alapanya­gok, ugyanis a dizájn mellett a súlycsökkentés került a fókuszba. Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján a magnézium alkatrészek jelenthetnek áttörést: a megszokott méretű alumíniumdarabokhoz képest hihetetlenül könnyűek. Lépéseket tettünk a melegalakítási technológiák irányába is, cégcsoportunk más országokban már évek óta foglalkozik vele, ám a folyamatot kizárólag akkor érdemes elindítani, ha a megfelelő kihasználtságot megteremtettük. Számítá­saink szerint egy-két éven belül itthon is képesek leszünk megteremteni az ehhez szükséges feltételeket.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka