A káposzta különleges vasfelvétele
Az élő szervezet számára a vas az egyik legfontosabb ásványi tápanyag. Ez az elem nélkülözhetetlen az emberekben, de a növényekben is az enzimek számára, melyek egyebek között szerepet játszanak a sejtek légzésében vagy a fotoszintézisben. Ezért elengedhetetlen az anyagcsere szempontjából, hogy ezekbe az enzimekbe be tudjon épülni a vas. Mivel a fotoszintézis folyamata a zöld színtestek belsejében játszódik le, a növényi sejtekben a vasat el kell juttatni ezeknek a színtesteknek a belsejébe is. Az ELTE Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszékén dolgozó Solti Ádám és kutatócsoportja a kelkáposztán végzett kísérleteket, amelyek során kiderült, hogy a színtestek vasfelvételének fényhiányos mechanizmusa hasonlít a fényen a fotoszintézis által támogatott folyamatra.
„A zöld színtestek vasfelvételéről az elmúlt tizenöt évben azt gondoltuk, hogy kizárólagosan kötődik a fotoszintézishez, illetve kisebb részben a vasnak a napfény által történő közvetlen kémiai redukciójához. Vizsgálataink eredménye meglepő fordulatot hozott” – foglalta össze az eredményeket Solti Ádám.
Felfedezésük hatással lehet az élelmiszeripari és egészségügyi tudásunkra és annak alkalmazására, hiszen növényi eredetű táplálékaink és azok színtestjei minden ember számára fontos vasforrást jelentenek.•