2018. október: jegyzet, portré, fizika, egyetem, disszemináció, tudomány, genomika, orvostudomány, neutronkutatás, gépipar, innováció, okostechnológia, energiagazdálkodás, it, építés, közlekedés, ipar 4.0, megújuló energia, zöldkörnyezet
Portré Portré

Kilépni a komfortzónából

Azért nehéz a mi munkánk, mert a kocká­zatok és a lehetőségek között kell kényes egyensúlyt találni. Hazai és nemzetközi előírásokra kell figyelni, utóbbi esetben a koor­dináta-rendszer még bonyolultabbá válik – nyilatkozta magazinunknak Békés Balázs adójogász, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, akit előző nyilatkozónk, Mészáros Tamás közgazdász, a Corvinus Egyetem korábbi rektora ajánlott figyelmünkbe. A szakember számára nem volt elég a magyar és az osztrák adójog, ismerni akarta az európai és amerikai adójogot is, mert így érezte teljesnek a szakmai tudását.
Tudomány Tudomány

Ultrarövid fény- és elektronimpulzusokkal indukált atomi és molekuláris folyamatok

A Pécsi Tudományegyetem Természet­tudományi Kar Fizikai Intézete az MTA Atommagkutató Intézetével és az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjával (EK) együtt­működve vesz részt a 2018-1.2.1-NKP-2018-00010 azonosítójú projektben, amelynek kutatási célja ultrarövid fény- és elektronimpulzusokkal indukált atomi és molekuláris folya­matok vizsgálata. A konzorciumvezető pécsi csoport témavezetője Pálfalvi László egyetemi tanár, vele beszélgettünk a kutatásról.

Döntés: GMO a génszerkesztés

Pszichológia az inkluzív tudomány

Zöld Zöld

A felelősen gondolkodó villamos­energia-mixet tervez

Az elmúlt évtizedek egyik legmelegebb nyara volt az idei Európában. Az egyik melegrekordról szóló...

Milyen lesz a jövő energiája?

IT IT

Digitális biztosítók

Az elkövetkező évtizedben a biztosítást vásárló ügyfelek jelentős hányadát már a digitális korszakban szocializá­lódott Y és Z generáció tagjai teszik ki...

Hogyan látják a hazai vállalatok a digitalizációt?

 • Inno-tér

  Több nőt az IT-szektorba!

  Az információs és kommunikációs technológiai szakmákban foglalkoztatott nők aránya idehaza továbbra is mélyen az EU-átlag alatt van. Az Eurostat legfrissebb munkaerő­piaci adatai szerint az uniós tagállamok 16,5 százaléka helyett Magyar­országon a női munkaerő aránya 9 százalék alatt van, ráadásul az IT-területen dolgozó nők több mint harmadát zavarja a férfiak dominanciája.
 • Inno-tér

  Rangos magyar siker az MI területén

  Az elsősorban HR chatbot megoldásokat fejlesztő magyar ChatBoss Team bekerült a világ legígéretesebb, mesterséges intelligenciával foglalkozó startupjai közé. A hazai startup a Choose Paris Region (Párizsi Befektetési Ügynökség) által szervezett nemzetközi üzleti kapcsolatépítő eseményen került be a deep tech szektor legnagyobbjai közé.
 • Inno-tér

  A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segíti a víruskutatást

  A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számítási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronavírus járvány megállítása.
 • Inno-tér

  Autista gyerekek új tanára

  Mesterséges intelligenciával felvértezett, zöld tollas, 60 centiméter magas robotot fejlesztett ki a Dél-kali­forniai Egyetem (University of Southern California) kutató­csoportja. A Kiwi nevet viselő „okosmadár” autista gyermekek tanulását támogatja – a próba­­tesztek alapján komoly hatékonysággal.
 • Inno-tér

  Tanuljuk az önmérsékletet

  Mérsékeltebb hulladéktermeléssel, illetve tudatosabb újrahasznosí­tással mindannyian sokat tehet­nénk a bolygónkért.
Innotéka