2018. október 3.

Szerző:
S. I. K.

Nyolcnaponta egy emelet

A Baselben épült úgynevezett „Bau 1” torony a maga 178 méteres magasságával Svájc legmagasabb tornya lett, ezzel maga mögé utasította a 126 méter magas korábbi csúcstartót.


A baseli Herzog & de Meuron építésziroda tervei alapján épült torony a gyógyszergyártással foglalkozó multinacionális cég, a Roche baseli központjának új főbejárataként funkcionál. Az épület nyolcnaponta egy emelettel nőtt, 41 emeletén a cég mintegy 2000 munkatársa dolgozik.

A biztonság minden területen kiemelten fontos a Roche számára. Csak jól képzett szakemberek léphettek az építkezés területére, hogy az épület jellegére és az építési módra tekintettel igen szigorú biztonsági előírások betartásához kétség se férhessen. A kivitelezést a nagy magasságokban is teljes biztonságot nyújtó MEVA MAC automatikus önkúszó zsaluja végezte, amely kifejezetten csendesen és szinte észrevétlenül halad egyre feljebb.

A MEVA mérnökeinek a megoldandó kihívást az épület felfelé keskenyedő kúpos geometriája jelentette.

A belvárosi építkezés kiemelt biztonsága érdekében a MEVA MGS kúsz­tatott biztonsági rendszert is csatarendbe állították, de éppen a projekt el­helyezkedése miatt további megoldandó feladat adódott.

Mivel nem volt lehetőség köztes tárolásra, és az építési terület is csak egy irányból volt elérhető, minden szerkezetnek azonnal a felhasználási helyére kellett kerülnie. Ezért a MEVA mérnökei egy speciális emelőszerkezettel egészítették ki a rendszert, amellyel a teherautókról minden előreszerelt elemet azonnal a helyükre tudtak emelni.

A „Bau 1” – a Roche-központ új főbejárati épületének projektadatai
Építészet: Herzog & de Meuron, Basel
Generálkivitelező: Marti AG Bauunternehmung
Felhasznált MEVA-rendszerek:
  • MEVA MAC önkúszó zsaluautomatika
  • MEVA MGS kúsztatott biztonsági rendszer
  • MEVA Dec ejtőfejes födémzsalurendszer és MEVA Mammut 350 falzsaluzat

Az alapos munkát az is alátámasztja, hogy a 2018 tavaszán indult, a má­sodik felvonásban készülő „Bau 2” torony projekt is a MEVA önkúszó zsalujával és biztonsági rendszerével épül majd fel.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka