Inno-tér
2013. április 25.

Földrengésbiztos építési technológiák

Magyarországon első alkalommal került megrendezésre nemzetközi földrengésbiztos építési technológia konferencia, melynek a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) adott otthont 2013. április 24-én.


A több mint 90 fő részvételével megvalósult rendezvényen jelen volt egy ötfős kínai delegáció is, melyet Dr. Fu Lin Zhou professzor és a Zhuzhou Times New Technology vezérigazgatója Dr. Xiang Liang Ning úr vezetett. A cég tervei közt szerepel ugyanis az általuk kifejlesztett, Dr. Csorba Emánuel magyar professzor nevéhez fűződő földrengésbiztos építési technológia európai és közel-keleti piacra juttatása, és ehhez kapcsolódóan hazánkban egy közép-európai központ létrehozása is.

A NIH egyik legfőbb feladata a fejlett innovatív technológiák és eljárások Magyarországon történő megismertetésének, megvalósításának és bevezetésének támogatása, ezért vállalta, hogy a nemzetközi szeizmológia tanácskozás házigazdájaként lehetőséget biztosít a világszínvonalú, magyar szellemi tudáskincsen alapuló kínai földrengésbiztos építési technológia nemzetközi szintű bemutatására.

„A Nemzeti Innovációs Hivatal elkötelezett csúcstechnológiák európai és közel-keleti transzferjének elősegítésében, különösen akkor, ha annak kifejlesztéséhez a magyar szellemi tőke jelentős mértékben hozzá tudott járulni. A NIH ezen túlmenően támogatja a kínai partnert egy magyarországi központ létrehozásának tervében is, hiszen megvalósulásával jelentősen fokozható a hazai KFI élet nemzetközi rangja a szeizmológia tudomány területén!” – hangsúlyozta Dr. Deák Csaba, a NIH stratégiai elnökhelyettese.

A Base Isolation földrengésvédelmi technológia kifejlesztése három évtizedes múltra tekint vissza. Az új technológia első gyakorlati alkalmazására az USA-ban, Los Angeles közelében került sor, ahol 30 millió USD költséggel 1986-ban épült meg a 96 alapszigetelő testen nyugvó Foothill Communities Law and Justice Center. Azóta ennek a módszernek az alkalmazásával számos amerikai és távol-keleti országban (Új-Zéland; Indonézia; Kína, stb.) már több ezer lakóház, középület és irodaépület, valamint számtalan ipari létesítmény, atomerőmű, tengeri és folyami híd épült. Csak Kínában közel egymillió meglévő iskolaépületbe tervezik beépíteni utólagosan ezt a földrengésvédelmi megoldást.

Közismert, hogy, Dél- és Délkelet-Európa egyes részei, a Balkán-félsziget és az Arab-öböl országai, valamint számos közel-keleti ország kitett rendszeres földrengésnek. Ezt a piaci lehetőséget célozza meg a Zhuzhou Times New Technology egy közép-európai központ létrehozásával. A kutatás-fejlesztésen magasan elöljáró, sokszorosan díjazott, környezettudatos szemléletű, egyedi technológiákat fejlesztő cég által alkalmazott földrengésbiztos építési technológiának köszönhetően az épületek akár 8-9es erősségű földrengésnek is ellenállnak. A technikát már sikerrel alkalmazták számos építési projektnél, többek között, számos kormányzati épületnél, hidaknál és vasútvonalakon.

A több nemzetközi konferencián magyar, kínai, török, szíriai, és román tudósok és ipari építéstechnológiában jártas szakértők tartottak tartalmas előadást, az említett országokon kívül Iránból, Bosznia Hercegovinából is érkeztek látogatók. A rendezvény keretében a technológia alkalmazásában leginkább gyakorlott kínai szakértők az érintett térségek szakembereivel találkozva és konzultálva megismerhették e térségek szeizmológiai jellemzőit, az érintett piacokat és a lehetséges magyar partnereket.

Forrás: NIH

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka