Inno-tér
2014. október 29.

Agykutatás világszínvonalon

A Magyar Tudományos Akadémia Természet­tudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) és a Siemens Zrt. október közepén egy új, Magnetom Prisma 3T MR berendezés szállításáról és üzembe helyezéséről írt alá szerződést. A Siemens által az MTA számára szállítandó berendezés – amely az első ezen a téren Magyarországon – új távlatokat nyithat az agykutatásban. A műszert várhatóan 2015 január-februárjában helyezik üzembe.


Az MTA TTK egy 2014 májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén is vezető technológiákat fejlesztő vállalattal, a Siemens Zrt.-vel. Az új fejlesztésű 3 Teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés és kiegészítő tartozékainak beszerzésével az agyi képalkotás területén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé. (A beruházás a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és a Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból valósul meg.) A beruházás célja egy új, az agykutatás e területének hazai élvonalbeli kutatásait egészében szolgáló nagyműszeres laboratórium kialakítása.

A kialakítandó MR-laboratórium korszerű műszeres hát­teret biztosít a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuropszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremt az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez. Az MR-laboratóriumot működtető Agyi Képalkotó Központban (AKK) folytatott kutatási és fejlesztési programok megvalósításához az emberi agy kutatásának legkorszerűbb módszerei és eszközparkja áll rendelkezésre.

Az AKK küldetése az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése, ezen belül olyan eredmények elérése, amelyek széles körű hazai és nemzetközi együttműködésben valósulhatnak meg. Segítségével olyan neuropszichiátriai betegségeket tanulmányozhatnak, mint például a skizofrénia. Mivel kifejezetten az agykutatásokra optimalizálták a készüléket, a berendezés „alagútja” szűkebb, mindössze hatvancentis, azaz klinikai diagnosztikára nem használható.

Az új, körülbelül 465 millió forintot érő 3 Teslás MR készülék beszerzéséről szóló szerződés ünnepélyes aláírásán Keserű György, az MTA TTK főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az MR, a spektroszkópia, a legújabb fejlesztésű diagnosztikai eszközök terén Magyarország le van maradva. Ez az új 3 Teslás berendezés azonban lehetőséget teremt a nemzetközi felzárkózásra és arra is, hogy az MTA új MR központja együttműködjön majd az agykutatással foglalkozó többi hazai tu­dományos és egyetemi központtal.•

 
Inno-tér
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka