2011. december: jegyzet, portré, tudomány, nanotechnológia, innováció, biotechnológia, egyetem, közlekedés, logisztika, fenntarthatóság, zöldkörnyezet, megújuló energia, vízgazdálkodás, it, okostechnológia, agrárium
2011. december 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Virtuális testlenyomat

A 2007-ben alakult Mobilitás és Multimédia Klaszter többmilliárdos fejlesztési projektje, az All-Fitt, amelynek keretében az idősek és a rendszeresen sportolók életvitelét támogató multimédiás és mobilkommunikációs eszközö­ket, egészségi állapotot monitorozó, elemző és megosztó rendszert fejlesztettek hazai cégek.


Az elgondolás viselhető szenzorokon alapul, és három alapelemet integrál:

  • a felügyelt személy életfunkcióit monitorozó, testre rögzíthető eszközt, például a karkötőjébe rejtett vérnyomásmérő/pulzus­számláló eszközt;
  • az adatbázist, amely összegyűjti és rendezi a felgyülemlett információhalmazt;
  • valamint a regisztrált adatokat megjelenítő portált.

Az említett eszközök különböző szintű és összetett készülékek, a legbonyolultabb változat már kétcsatornás EKG-t és mozgásérzékelőt is tartalmaz.
A fejlesztők különböző szempontokat tartottak szem előtt. Mivel az eszközök a testre helyezve, rögzítve dolgoznak, kiemelt szerepet kapott a kis méret, de a tervezéskor ugyanígy fontos volt az egyszerű kezelhetőség és a kényelmes viselhetőség.

Hogyan működik? Tulajdonképpen nagyon egyszerűen:
a mért adatokat az eszközön keresztül rádiós úton egy közeli PC-re, esetleg Bluetoothon vagy mobilhálózaton továbbítják egy távoli adatbázis szerverre.

A felhasználói felület tervezése során egyértelmű cél a korszerű IT technológia alkalmazása, mindemellett fiatalos, látványos, és természetesen web2.0 alapon működő portál létrehozása.
A támogató adatbázis szerver minden adatot képes tárolni, akár sportteljesítményről, akár egy átlagos vagy stresszes nap eredményeiről van szó – az adatvédelmi törvényt természetesen minden esetben tiszteletben tartva. Vagyis az adatokhoz – a virtuális testlenyomathoz – kizárólag azok regisztrált és részt vevő tulajdonosai férnek hozzá.
Jelenleg a gyártási folyamat szervezése zajlik, a fejlesztésben részt vevő tulajdonosok 2012-re már milliárdos bevétellel számolnak. •

 
Innotéka