2011. december 2.

Szerző:
B. Szabó Edina

Háború a digitális világban

Az elmúlt hónapokban szárnyra kapott hírek az olyan nagy hackertámadásokról, mint például a Pentagon vagy a Sony elleni, ráirányítják a figyelmet a virtuális támadások által okozott súlyos károkra.


A hacktivisták által szervezett betörések jóval magasabb szintre emelik a digitális biztonság megteremtésének szükségességét. Ezek a támadások ugyanis végzetesek lehetnek akár a nagyvállalatokra, akár az államigazgatásra nézve.

A modern hadviselés alapvetően megváltozott az elmúlt évtizedben. Hacker hadseregek figyelik az Internet hálózatát, céljuk az anyagi haszonszerzés és kiszolgáltatás, az FBI és a világ országainak hírszerzése pedig hacker közösségekbe beépülve próbálja követni a tempót. Eközben nagyon sokan még mindig nem vették tudomásul, hogy milyen veszélyeket rejt az internet világa. Minden hálózat, adatbázis, jelszó vagy levelesláda veszélyben van – és ezen a szinten nem csupán saját PC-nk, telefonunk feltörése és kisajátítása a cél: hihetetlen veszélyeket rejt magában a nem megfelelően védett gépek sokasága.

Itthon még mindig az a tapasztalat, hogy nem csupán az átlagfelhasználó fordít kevesebb figyelmet saját biztonságára, de sok vállalat is már-már legyintve kezeli digitális biztonságának kérdéseit. Friss kutatások szerint a hazai vállalatok információs, infokommunikációs rendszereinek 80 százaléka könnyen támadható belülről, 50 százaléka pedig akár egyszerűbb külső veszélyforrásokra is érzékenyen reagál.

A magyar IT szakma képviselői hét évvel ezelőtt fogtak össze azért, hogy egy független, minden piaci szereplő és felhasználó érdekét képviselő fórumot teremtsenek. Az ITBN (Informatikai Biztonság Napja) konferencián minden évben a szektort meghatározó jogi, gazdasági, valamint a területet befolyásoló szakmai és felügyeleti szervezetek mutatkoznak be, illetve fejtik ki véleményüket képviselőik révén. Idén is több szekcióban kiosztották az ITBN díjait. •


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka