2013. január 8.

Szerző:
B. Szabó Edina

Tovább növeli az okostelefonok teljesítményét az Ericsson

A hálózatok teljesítményére óriási hatással van az okostelefon-használatból következő jelzésátviteli terhelés, ezzel minden szolgáltatónak számolnia kell. Az Ericsson és a Qualcomm Technologies, Inc. sikeresen hajtotta végre a világ első hálózati integrációját lapkakészletekkel (chipset) három 3GPP szabványos funkciókhoz.


A három funkció (HS FACH, E-FACH és UE DRX) segíti a szolgáltatókat a hálózatok jelzésátviteli terhelésének mérséklésében, a készülékek energiafogyasztásának csökkentésében, továbbá a magasabb szintű felhasználói élmény elérésében, vagyis e fejlesztésnek köszönhetően a hálózat több okostelefont tud gyorsabban kiszolgálni, valamint a nagyobb sebesség mellett is tovább működik az akkumulátor, ugyanazzal a feltöltéssel.

Amint ezek a funkciók az elkövetkező hónapokban kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válnak a QTI lapkakészletekben, a szolgáltatók hálózataiban érzékelhető lesz a jelzésátviteli terhelés csökkenése, az okostelefonok használói pedig élvezhetik a megnövekedett akkumulátor-üzemidőt.

Egyre jelentősebb a kisebb, ugrásszerűen jelent-kező adatcsomagok aránya a szolgáltatók hálózataiban. Ennek oka az alkalmazások és az olyan push szolgáltatások jelenléte, mint az azonnali üzenetküldés és a közösségi oldalak kezelése. Az okostelefon-hálózatokban az adatcsomagok (data burst) akár 60 százalékának is egy kilobájt alatti lehet a mérete. A HS FACH, E-FACH és az UE DRX lehetővé teszi a mobilszolgáltatóknak, hogy hatékonyabban kezeljék ezeket a kis adatcsomagokat.

Az új funkciók között az úgynevezett HS FACH csatorna továbbfejlesztése a letöltési, az E-FACH csatorna továbbfejlesztése pedig a feltöltési irányban növeli a teljesítményt – utóbbi kifejezetten a közösségi oldalak alkalmazásai miatt fontos.
Ez a két funkció együttesen csökkenti a jelzés­átvitel mennyiségét, ezzel növeli a sávszélesség-kapacitást és gyorsabb élményt biztosít a végfelhasználó számára. Az UE DRX funkció akkumulátor-üzemidőt takarít meg. Ez a megol­dás a felhasználóknak a mainál két­szer-négyszer gyorsabb válaszidőt tesz lehetővé.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka