2013. január 8.

Szerző:
B. Szabó Edina

Nokia-térkép 3D-ben

A Nokia az immár 25 éves térképszolgáltatásával egyre komolyabban terjeszkedik a lakossági piacon is, nagy erőfeszítéseket téve annak érdekében, hogy a korábban leginkább autókba szánt navigációs rendszerek gyártói számára a licencelt térképek a weben és alkalmazás formá­jában is elérhetőek legyenek. Mivel az alkalmazás ingyenes, haszna nem pénzben, hanem a rajtuk keresztül szerzett információk mennyiségén mérhető.


Ezek ugyanis létfontosságúak lehetnek a szolgáltatás versenyképességének növeléséhez. A Nokia Maps alkalmazás már most is használ színkódokat a forgalmi viszonyok kijelzésére, ehhez pedig az információt a felhasználóktól anonim módon gyűjtött GPS adatokból merítik.
A cég térképeit használja az Amazon táblagépe, a Microsoft, az orosz Yandex és a gyors finneknek sikerült még a Google előtt megjelenni egy önálló térképalkalmazással iOS platformon.
A vállalat jelenleg térképeinek 3D-s meg­jelenítésén dolgozik, ebben is megelőzheti a Google-t. 45 különlegesen felszerelt autós flottája mellé nemrégiben megvásárolta a szintén 3D leképezéssel foglalkozó Earthmine-t is, amelynek autóit szintén saját flottájukhoz rendelték.

Ezeket a fényképezéshez szükséges tech­noló­gia mellett lézeres mérőberendezésekkel is felszerelték, amelyek pontosan leképezik a környezetet, így a felhasználók a rögzített adatokat a fényképekkel kombinálva valós 3D képet kaphatnak környezetükről, szemben például a Google panorámaképeivel. A távlati cél az, hogy a navigáció könnyebbé, igazán felhasználóbaráttá válhasson. Még akár az is előfordulhat, hogy a jövő autós navigációs rendszerei már nem közlik méterben a távolságokat, hanem ennyit mondanak: a következő sarkon forduljon jobbra.

A cég most az okostelefonokat célozza meg. Egy alkalmazás telepítésével a tervek szerint a térkép a közösségi hálókról begyűjtött információk alapján ajánl majd szórakozóhelyeket, éttermeket vagy szálláshelyeket.
Az okostelefonok után a következő lépés a térképszolgáltatók számára nagy valószínűséggel az autókba integrált navigációs rendszerek fejlesztése lesz.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka