Neutron mérőeszközök fejlesztése és technológiai transzferje

Az elmúlt tíz évben számos új neutronforrást helyeztek üzembe, részben az elavult, leállított reaktorok pótlására, részben a kísérletek által igényelt egyre nagyobb neutronhozam elérésére. Megemlítendők az amerikai, japán, brit spallációs neutronforrások, valamint új (vagy modernizált) kutatóreaktorok Ausztráliában, Oroszországban, Egyiptomban, sőt Kínában további három új neutronforrás épül. Elindult az új európai spallációs forrás (ESS) tervezése, és várhatóan 2013-ban az építkezése is megkezdődik.


Látványos a fejlődés a legtöbb meglévő neutronforrás központban is az új és egyre nagyobb teljesítményű mérőberendezések fejlesztésében, építésében; például csak a grenoble-i ILL reaktornál vagy a müncheni FRM-II reaktornál évente 1-2 új spektrométert állítanak üzembe. A Budapesti Kutatóreaktornál (BKR) két új berendezés indult a közelmúltban.

Példaként az egyik friss fejlesztést mutatjuk be. Ez az új típusú neutronforrásokhoz, a gyorsító alapú spallációs forrásokhoz kapcsolódik. Mezei Ferenc, a neutronkutatás nemzetközi tekintélye, aki az úgynevezett hosszú impulzusú spallációs koncepciót vetette fel, egyúttal a neutronok repülési idő technikájának átfogó kutatását is javasolta. Egy ilyen kísérleti berendezés a Budapesti Kutatóreaktor 3. sz. neutronnyalábján megvalósított speciális, újfajta neutron optikai elemeket tartalmazó fókuszáló kisszögű szórásvizsgáló (röviden F-SANS) spektrométer. Ez a berendezés egyrészt modellként, másrészt a további fejlesz­tések kísérleti eszközeként szerepel. A berendezés fő komponenseit a Mirrotron Kft. fejlesztette ki a KMOP-1/1-2008-00048. számú pályázat keretében.

A Mirrotron Kft. által készített F-SANS spektro­méter,
amelyet a BNC neutron­forrásnál telepítettünk

A BKR-nél 1992 óta kiépült neutronkutatási infrastruktúra, a 15 mérőállomást tartalmazó berendezésegyüttes (ennek egyik eleme az F-SANS spektrométer) szinte kivétel nélkül mind egyedi tervezés és kivitelezés alapján valósult meg – hazai vállalkozások részvételével. A szériagyártású kereskedelmi komponenseket leszámítva a beruházási érték mintegy 90 százaléka magyarországi beszállítások révén realizálódott, vagyis össz­értékben a beszerzés/kivitelezés 70-80 százalékban hazai terméknek tekinthető. A megvalósításban közvetlenül szerződött vállalkozások száma – a gépészet, elektronika, számítástechnika, finommechanika, vákuumtechnika, optika stb. területén – az elmúlt tíz évben 20-25 körüli.

A BKR kutatási/technológiai bázisán kifejlődött és stabilan működik egy specializált neutronkutatási műszergyártó kapacitás, mely jelentős exportárbevételt produkál. Ezek a spin-off cégek a KFKI telephelyen működnek, a BKR-t mint fejlesztő és minőség-ellenőrző bázisként napi szinten használják. A vállalatok összesen közel 50 munkatárssal dolgoznak, az alvállalkozásban foglalkoztatott cégek száma elérte a 120-at. Ezek többsége szintén kisvállalkozás, de van közöttük jelentős multinacionális nagyvállalalat is, mint a General Electric (pl. nagyméretű vákuumtartó tartályok gyártója), illetve egyszemélyes egyéni vállalkozás is (pl. precíziós csomagolásra). Az említett cégek elmúlt tízévi export-árbevételi eredménye 8,6 millárd forintot tesz ki, ennek 90 százalékát a Mirrotron Kft. adja.

A Mirrotron Kft. fő profilját a hazai felfedezésen és technológiai fejlesztésen alapuló úgynevezett szupertükrös neutronvezetők gyártása képezi. Monokromátorok, polarizáló eszközök, detektorok, sugárvédelmi komponensek is a gyártási palettán vannak – sőt ezek összeépítésével komplett neutron spektrométerek „kulcsrakész” szállítására is sor került. A Mirrotron termékei a világ szinte minden jelentős neutronkutatási laboratóriumában (Ausztráliától Kínán, Japánon, Indián, Amerikán át, természetesen az európai centrumokig) megtalálhatók.
A high-tech komponensek (minőség és technológia szempontjából kritikus egységek) gyártására jelentős „házon belüli” gyártó­kapacitás épült ki.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka