2012. október 5.

Szerző:
Paulik Katalin

MTA Természettudományi Kutatóközpont • ttk.mta.hu

Az MTA kutatóintézet-hálózat megújításának fontos állomása az MTA-Q2

Jól halad a Magyar Tudományos Akadémia nagyberuházása a lágy­mányosi egyetemi campuson. Az állami támogatással megvalósuló korszerű épület az interdiszciplináris anyag- és élettudományi kutatásokat folytató MTA Természettudományi Kutatóközpont hat intézetének ad majd helyet. Az épület elérte legmagasabb pontját, azaz szer­kezet­kész állapotban van, ebből az alkalomból augusztus 16-án hagyományos bokrétaünnepet tartottak az építtetők és a ki­vitelezők – tájékoztatta magazinunkat Pálinkás Gábor professzor, aki elnöki megbízottként irányítja az MTA-Q2 projektet.


A kutatóközpont új épülete szerkezetkész állapotba került. Mi zajlik a bokrétaünnepet követő fázisban?
− Ez év novemberére elkészül a tetőszerkezet és a külső hőszigetelés, helyükre kerülnek a külső nyílászárók, ezzel lezárul a beruházás első szakasza. Még ugyanebben a hónapban elkezdődik az építkezés második szakasza, és a már széltől, esőtől védett épületben folytatódik a belsőépítészeti, gépészeti munka, valamint az erős- és gyengeáramú villamos berendezések kivitelezése.

A Q2 épület látványterve

Egy korábban meghiúsult PPP konst­rukcióban elkezdett építkezést kellett folytatni, ami az akkori állapotában lévő épületváz részbeni lebontását, áttervezését és engedélyeztetését jelentette. Milyen nehézségekkel találták magukat szemben az épület átvételekor?
− Elsősorban a két mélyszintből és a földszinten emelt néhány falból álló építményrész akkori állapota jelentett nehézséget. Egy évig tartott, amíg át tudtuk venni a PPP konzorciumtól a beruházást. Az Akadémia 2010 végén vásárolta meg a telekrészt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemtől, miután a beruházás a PPP konstrukció keretében meghiúsult. Ezután kezdődött az épületkezdemény megmentése: újra kellett terveztetnünk az épületet, mivel megváltozott a funkciója. Ehhez beszereztük a szakhatósági engedélyeket, továbbá nyílt közbeszerzési pályázatot írtunk ki a kivitelezési munkákra.

A beruházás két szakaszból áll; az első a szerkezetépítés, ez az, ami az alapok és a födémek megerősítésével idén márciusban elkezdődött. Mivel eredetileg irodaépületnek tervezték, ahhoz, hogy a kutatóház igényeinek megfeleljen, meg kellett erősítenünk az alapokat és a födémeket, s vissza kellett bontanunk a földszinten néhány falat. A második szakasz a belsőépítészeti, gépészeti munkálatokat, valamint az erős- és gyengeáramú villamos berendezések kivitelezését foglalja magába, s ez jövő novemberre fog lezárulni.

Az aula látványterve

Időarányosan hogy haladnak a kivitelezési munkák?
− Teljes mértékben a megfelelő ütem szerint halad az építkezés. Ritkán lehet hallani manapság, hogy egy beruházás ennyire jól működjön, de a kivitelező Kalotherm Zrt. és az alvállalkozói a terveknek megfelelő, kiváló minőségű munkát végeztek idáig. Két mélyszintből és öt emeletből álló korszerű kutatóközpont épül, ahol közel hatszázötvenen fognak dolgozni. Az épület környezetbarát, energiatakarékos módon lesz üzemeltethető a külső hőszigetelésnek és a tetőn elhelyezett napenergiát hasznosító berendezéseknek köszönhetően. Az új kutatóközpont kémiai, biológiai és műszeres laboratóriumokból, továbbá dolgozószobákból és közösségi helyiségekből áll majd. Az épület aulájában nagyszámú hallgatóság befogadására képes előadóterem és étterem is lesz.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem közvetlen szomszédságában található a kutatóközpont új épülete. Milyen lehetőségeket látnak ebben?
− Az akadémiai kutatóintézet-hálózat inf­ra­strukturális megújításának részeként állami támogatással megvalósuló Természettudományi Kutatóközpont új épülete egyaránt szolgál akadémiai kutatási, felsőoktatási és innovációs célokat. A felsőoktatási intézményekkel való szorosabb együttműködés lehetősége mindenképpen fontos szempont volt a hely kiválasztásában. Az MTA kutatóintézete eddig is részt vett az egyetemi oktatásban és a PhD-képzésben, az új épület földrajzi elhelyezkedése okán viszont még intenzívebbé teszi az együttműködést. Szélesebbre kívánjuk tárni a laboratóriumaink ajtajait az ELTE és a BME oktatói és hallgatói előtt, akiknek szintén lehetőségük lesz minél nagyobb számban használni a korszerű infrastruktúrát és műszereket. Egy egyetemi campuson elhelyezkedő kutatóközpont követendő példa lehet más, a jelenlegihez hasonló ingatlanfejlesztések számára is.

Mikor költöznek?
− A tervek szerint 2013 novemberére készül el a teljes beruházás.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka