2013. október 2.

Szerző:
Bencze Áron

Kompozitor Kft. • kompozitor.hu

Márványlap tűzálló kompozit-méhsejt erősítéssel

A HoneyKomp tűz- és törésálló szendvicspanel, a Kompanel tűzgátló faajtók és válaszfalak a Kompozitor Kft. újabb termékei. A FuranFlex kéménybélelési anyagot és technológiát már közel húsz éve kifejlesztették, jelenleg Európa 28 országába, és még az Urálon túlra is exportálják – így jellemezte a Kompozitor Kft. egyre növekvő ügyfélkörét Kecskeméthy Géza ügyvezető igazgató, aki szerint az innováció ezen a területen elengedhetetlen. A cég mottója is ezt hangsúlyozza: „Soha nem másolunk, csak újat alkotunk!”


A cég fejlesztőmérnökei 1994-­­ben fejlesztették ki azt a kéménybéléscsövet, amely egyszerre állt ellen a hőnek és az égésnél keletkező savaknak. A FuranFlex azóta komoly karriert futott be Európában.
– Valóban, cégünk fő termékét 2000 óta exportáljuk. Ez egy olyan lágy, lapos, üvegszállal erősített műanyag tömlő, amelyet behúznak a javítandó kéménybe, és gőzzel felfújják. Így felveszi a kémény alakját, és a hő hatására 1-2 óra alatt acélszilárdságúra megkeményedik, éghetetlen, korrózió- és hőálló lesz. A FuranFlex előnyei közé tartozik, hogy falbontás nélkül alkalmazható, a munka néhány óra alatt elvégezhető, bármilyen kazánhoz és kéményhez használható, és beépíthető 80 méter magas és akár egy méter átmérőjű kéménybe is.
Ezzel a termékkel 28 országban vagyunk jelen. Idén kaptuk meg azt az európai engedélyt, amely egyfajta technikai hozzájárulásként is értelmezhető, és a forgalmazáshoz elengedhetetlen. A FuranFlexből az elmúlt időszakban már több mint kétmillió méternyit építettek be a kontinens kéményeibe, tíz év alatt hibajelenség nem fordult elő.

A cég termékpalettáján márványlapokra vonatkozó fejlesztésekkel is találkozunk. Mit kell tudni ennek az előnyeiről?
– A márvány és egyéb értékes kőlapok ára folyamatosan nő, ezért a falak burkolására csak vékony, 10 milliméter vastagságú lapok alkalmazása gazdaságos. Az ilyen vastagságú márványlapok azonban könnyen eltörnek, ezért a hátsó oldalukat, ami az épület falához illeszkedik, meg kell erősíteni. A megfelelő erősítést úgy lehetett elérni, hogy egy úgynevezett alumínium méhsejt maganyagú, üvegszál-műgyanta fedőlemezű szendvicspanelt ragasztanak a márványlapra. Tűz esetén azonban a ragasztógyanta (epoxi) elveszti szilárdságát, elég, a márványburkolat lapjai menthetetlenül leesnek, a méhsejt panel alumíniumlamellái pedig elolvadnak. Egy márványpaneleket gyártó cég (EDM-Paris) a Párizsban évente megrendezett kompozitok kiállításán (JEC Europe) vette fel a kapcsolatot velünk. Egyik bemutatott termékünk a HoneyKomp tűzálló szendvicspanel volt.

Mi keltette fel a franciák figyelmét?
– A HoneyKompra azért figyelt fel a francia EDM vezetője, mert ez a nagy hőállóságú méhsejt-kompozit szendvicspanel megoldhatja az épületek márványlapokkal történő burkolásának nehézségeit. Jelenleg a márvánnyal, kőlapokkal történő burkolásra 10 milliméter vastag, törékeny lapokat használnak, amelyek hátoldalát alumínium méhsejt panellel erősítik meg. Ezek ragasztása azonban 180 °C felett már nem működik. A HoneyKomp szendvicspanel alumínium méhsejt belső maggal, kompozit fedőlemezzel, márvány- vagy kőlapra ragasztva megfelel az A2-es osztály (éghetetlen) követelményének.
A rendkívül könnyű, hajlékony alumínium méhsejt panel mindkét felületére a 0,3 milliméter vastag üvegszövet-műgyanta kompozit fedőlemezt ragasztó nélkül, hővel történő sajtolással rögzítik. Ezt a nagy szilárdságú, hőálló, 6–25 milliméter vastag szendvicspanelt, melyet a Kompozitor Kft. gyárt, a francia cég ragasztja a kő- és márványlapok felületére. A vékony kőlapokból készült falburkoló rendszer előzetes neve: HoneyKomp-Stone.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a kompozit anyagú fedőlemezből, alumínium méhsejt belső magból készült szendvicspanel és a hozzá ragasztott kőlapok konstrukciójának?
– Elsősorban meg kell felelni az úgynevezett SBI sarok tesztnek, amely hivatalos intézet által végzett tűzállósági vizsgálat; lényege, hogy a függőleges, 1,5 méter magas paneleket 30 percig lángok hatásának teszik ki. A mintadarabok nem sérülhetnek. Ezt a vizsgálatot az ÉMI végezte el – sikerrel. Fontosak a mechanikai vizsgálatok. Az egymáshoz illeszkedő rétegek a következők: kőlap-ragasztó-kompozit lemez- alumínium méhsejt-kompozit lemez. Ezek egymáshoz tapadásának szilárdsága el kell, hogy érje 2 MPa értéket.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka