Magyar segítség a német autópályákon

Egy magyar szoftverfejlesztő cég teheti még biztonságosabbá a német autópályákon a közlekedést. A digitális eszközök és az intelligens autók közötti kommunikáció fejlesztésével a tervek szerint akár 80 százalékkal csökkenthető a balesetek száma.


A digitális biztonsági megoldások fejlesztésére szakosodott Mic­ro­sec Zrt. négy évre szóló megbízást kapott a német autópályákat felügyelő és üzemeltető Die Autobahn vállalattól az úgynevezett V2X PKI technológia biztosítására.

A statisztikák szerint már több mint félmillió, a környezetével intelligens kommunikációra képes autó közlekedik Európa útjain. Ezt a kommunikációt nevezik összefoglalóan V2X kommunikációnak, melynek kritikus eleme, hogy az autók rendszerei által küldött és fogadott üzenetek tökéletes biztonságban legyenek a hackerektől, ne lehessen azokat meghamisítani, megmásítani. És hogy miképp csökkenthető radikálisan a balesetek száma az utakon? A mesterséges intelligenciát és érzékeny szenzorokat használó járművek és IT-rendszerek közbeléphetnek egy-egy kiélezett szituáció előtt vagy annak során. Ráadásul a járművek közötti kommunikáció segítségével olyan információkhoz lehet jutni, melyeket személyesen már sok esetben későn realizálhatunk. Például az előttünk haladó autó egy éles kanyarban észlel egy akadályt az úton, még időben tájékoztathatja a mögötte haladókat, de azt is megtudhatjuk, hogy a megelőzni kívánt kamion előtt milyen más jármű lassíthatja a forgalmat. A V2X kommunikációval a dugók kialakulása is megelőzhető, mivel a valós idejű információk alapján lehet kiválasztani az ideális útvonalat.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka