Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség a 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak június 11-én, a Csodák Palotájában. Az elismeréseket a fiatalok Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkártól, a verseny fővédnökétől vehették át.


A rendezvényt dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) tiszteletbeli elnöke – aki egyben a szervezőbizottság elnöke is volt – nyitotta meg. Kiemelte, hogy az idei verseny nagyon különleges, mert most először két olyan díjat is (fődíj és bírálóbizottsági különdíj) kiosztottak, amelyre eddig a verseny során nem volt példa. A díjazott fiatalok az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak.

A díjazottak balról jobbra: Hollós Ádám (I. díj), Ludmány Balázs (I. díj), Papp Gergely (Fődíj),
Berta Dénes és Kovács Ádám (I. díj), Lipécz Ádám (A bírálóbizottság különdíja)
Fotó: Feith Sándor


Fődíjban részesült:
Rezonanciális-tölcsérű neodym hangszóró
A fődíjas középiskolás, Papp Gergely egy új műszaki megoldással olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a hagyományos hangszóróelv alapján működik. Különleges megoldással, egyedi kialakítású mágneskört épített, melyben két különálló lengőtekercs foglal helyet, és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a szokásos hangszóróké. A hangminőség egyértelműen felülmúlja a legjobb hangszórókét is.

I. díjban részesült:
A hibaüzenetek mélylélektana
A pályázó Ludmány Balázs egy olyan üzenetkezelő rendszert dolgozott ki, amely figyeli a felhasználó szokásait, és ennek alapján módosítja a visszatérő üzenetek kinézetét, újra felkeltve ezzel a figyelmet.
Optikai szeizmográf
A Hollós Ádám által kifejlesztett optikai szeizmográf fő előnye, hogy a legalacsonyabb frekvenciákig egyformán érzékeny, ellentétben a ma használatos mechanikai földrengés-előrejelzőkkel.
Organokatalitikus reakció mechanizmusának kutatása elméleti kémiai módszerekkel
Kovács Ádám és Berta Dénes pályázatának célja a Soós Tibor és kutatócsoportja által kifejlesztett katalizátor reakciómechanizmusának felderítése, működésének megértése és tulajdonságainak visszavezetése volt molekuláris térszerkezeti okokra.

Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám részt vesz szeptember 21. és 26. között Pozsonyban, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek az értékes pénz- és különdíjakért.

II. díjban részesült:
Windows Phone-ra írt BingMapsre épülő navigációs alkalmazás – pályázó: Kuti Lívia
Pszicholingvisztika a gyakorlatban – pályázó: Minda Judit

II. díjban és a MISZ különdíjában részesült:
Játékkonzol hallássérülteknek – pályázók: Kopasz Tamás és Körmöczi Andor

III. díjban részesült:
A CNC technológia gyakorlati alkalmazása – pályázó: Kollár Richárd Dávid
Lapgát – pályázó: Szalóki Csaba

A google különdíjában részesült, és részt vehet a google zürichi nemzetközi táborában 2012 szeptemberében:
Kuti Lívia (Windows Phone-ra írt Bing­Mapsre épülő navigációs alkalmazás)
Szabó Lóránt Zsolt (Szenz-őr, avagy az autóvezetést segítő fedélzeti mérőrendszer)

Az eredményes fiatalok közül a legfiatalabb pályázónak járó Siemens Junior Díjban Szanyi Kálmán 15 éves, Ukrajnában élő fiatal – Egy fejlődő nagyközség levegőminőség-vizsgálata zuzmótérkép alapján című munkájáért – részesült.

A bírálóbizottság döntése értelmében az I. és II. díjas pályázók által megjelölt egy-egy tanár: Komjáthy Szabolcs, Kőrösi Gábor, Gergelyi Katalin, dr. Daróczi Csaba Sándor, dr. Madarász Ádám, Vermes János egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.
A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, egyebek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (Intel ISEF), a Nobel-díj-átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forumon, illetve a Google zürichi központjába látogathatnak.

A díjátadást követő három napon keresztül 22 tehetséges fiatal munkáját tekinthették meg az érdeklődők a Csodák Palotájában. A kiállításon bemutatkozott Köpenczei Gergő és Énekes Péter is, ők a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén, az Intel ISEF-en matematikából bekerültek a legjobb négy közé.•


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka