2012. július 4.

Szerző:
S. K.

Biotechnológiai Innovációs Bázis Klaszter • bibnet.hu

A BIB Klaszter Brnóban

A közép-európai biotechnológiai ipar legjelentősebb találkozója az idén május 22. és 24. között 11. alkalommal Brnóban megrendezett BioFórum (Central European Forum of Biotechnology and Innovative BioEconomy). A következőre jövő májusban Budapesten kerül sor, ezért is érdemes foglalkozni a rendezvénnyel, és néhány tanulságot megosztani a majdani résztvevőkkel. Bemutatónk szervezői, Keszthelyi Rita laborvezető és Pichler Gábor programkoordinátor, valamint dr. Szekeres György ügyvezető mutatják be a rendezvényt.


Pichler Gábor: Akkreditált innovációs klaszterünk, a Biotechnológiai Innovációs Bázis (BIB) és több tagvállalkozása úgy döntött, hogy a Hisztopatológia Kft. vezetésével részt vesz az idei rendezvényen. Az in vitro diagnosztikus (IVD) termékek fejlesztése, gyártása és forgalmazása során kiemelt exportstratégiájuk a közép-európai országok (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) piacain való erőteljes megjelenés. Ehhez szükséges a piacok hatékony feltárása, az ismertség, információk, partnerek és disztribútorok bevonása. Az évente megrendezésre kerülő eseményen elsősorban közép-európai cégek vesznek részt, ezért gondoltuk úgy, hogy részvételünk megalapozza ezeket a törekvéseinket.

Keszthelyi Rita: A programsorozat nyitó napján volt a Polish Biotech & Pharma go global című konferencia; a lengyelországi biotechnológiai szektor helyzetéről, lehetőségeiről, valamint cégekről és projektjeikről láttunk-hallottunk előadásokat. Egy ebéddel összekötött kötetlen beszélgetés, kapcsolatépítés után szakmai fórumon Pichler Gáborral bemutattuk a klasztert és cégeit. Sok megkeresés érkezett termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatban.

Keszthelyi Rita előadása

PG: A második és harmadik napon sorra kerülő szakmai kiállításon – további három személlyel, dr. Szekeres György ügyvezetővel, Németh Viktória és Voigt Anikó kutató-fejlesztő biológusokkal kiegészülve – közös standon bemutattuk a Biotechnológiai Innovációs Bázis Kft., a Hisztopatológia Kft., az Immuntechnológia Kft. és a Soft Flow Hungary Kft. termékeit.

KR: A kétoldalú (B2B) találkozókra Łódź város, az Enterprise Venture Fund (lengyel), a Berlin Partner GmbH (német), a BioTech a.s. és az YBUX s.r.o. (cseh) képviselői hívtak. Tanulságos a lengyel nagyvárosi önkormányzat szerepvállalása és hozzáállása a kis- és középvállalkozások, valamint tudásközpont kapcsolatok építésében és nyitottsága felénk, külföldi cégek felé. Hazai önkormányzat nem volt jelen, a társadalmi „környezetet” a Magyar Biotechnológiai Szövetség képviselte. Befektetői kapcsolatfelvételre egy ilyen rövid és esetleges találkozó nem elégséges. A Berlinben és környékén létrejött technológiai szuperhatalom partnerek bevonását szorgalmazza a találkozón megismert vállalkozáson keresztül; ajánlataik vonzók, a német piacra történő fenntartható betörés eszközeként használhatók. A BioTech már klaszterünk tagvállalkozása, így ennek komoly előzményei vannak, az YBUX pedig a cseh és szlovák piacon szeretné termékeinket forgalmazni. A kiállítással párhuzamosan zajló előadás-sorozaton hallott és látott információk, tudásanyag rendkívül hasznos lesz a jövőbeni munkánkban.

Dr. Szekeres György: A felkészüléshez az egyik hasznos tanács, hogy a kiállítók ne arra készüljenek, hogy potenciális vevőkkel találkoznak a standokon és a kétoldalú megbeszéléseken. Volt Brnóban olyan stand, ahol a bemutató kifejezetten eladásra orientált, és unatkoztak is eleget. A program alapján mi nem így készültünk, úgyhogy megjelenésünk hasznosnak bizonyult. Számunkra a legjelentősebb szakmai és marketingtanulság az volt, hogy kiemelt hangsúlyt kapott a diagnosztikumok, elsősorban az IVD orvostechnikai eszközök fejlesztésének jelentősége részben a személyre szabott orvoslás igényelte programoknak, részben a gyógyszeripar átstrukturálódásának köszönhetően.•

A részvétel költségeinek egy részét a Nemzeti Külgazdasági hivatal (HITA) által meghirdetett kereskedelemfejlesztési pályázati támogatás révén fedeztük.


 
Archívum
 2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024
Címkék

Innotéka